Festival pentru literatura poliţistă. Aproape 150 de scriitori s-au întâlnit la Lyon. România a ocupat un loc aparte

31 martie 2019, 20:48

Pe lângă miile de cărți expuse, vizitatorii au putut să aleagă între benzi desenate, seriale de televiziune, piese de teatru, filme, expoziții sau jocuri.

Mult timp, acest gen literar a fost considerat unul minor, dar astăzi a devenit unul dintre cele mai căutate în Franța. Una din 5 cărți publicate acolo este roman polițist.

În prezent, acest tip de literatură tratează problemele actuale ale societății şi oferă o deschidere către lume prin intermediul autorilor de toate naționalitățile.

Un moment de atracție în cadrul acestui Festival este ancheta urbană, la care poate participa oricine. Astfel, localnici sau turişti înarmați cu hărți caută prin centrul vechi al Lyonului indicii care să-i ajute în descifrarea unei crime imaginare. Totul se desfăşoară după un traseu foarte bine stabilit.

Anul accesta, la a 15-a ediție a Festivalului literaturii polițiste, România a avut un loc aparte.

Au fost trei scriitori români invitați: Bogdan Teodororescu, George Arion şi Lucian Dragoş Bogdan. Au vorbit într-o conferință despre starea societății româneşti, despre evoluția literaturii polițiste în România şi şi-au dezvăluit sursele de inspirație pentru romanele publicate, unele dintre ele traduse în franceză.

În plin Sezon Cultural România-Franța, acest Festival înseamnă şi un proiect de scriere „la patru mâini”, o colaborare între autorul român Lucian Dragoş Bogdan şi scriitorul francez Jacky Schwartzmann, proiect care se va încheia prin publicarea unui roman polițist în ambele țări.

Festivalul „Quais du Polar” de la Lyon va avea un corespondent în România, între 7 şi 9 iunie.

Aflată la prima ediție, manifestarea se va numi „Misterele Bucureştiului” şi va fi o ocazie pentru cititorii români de a se întâlni cu autori francezi şi români de literatură polițistă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite