Festival national de teatru. Ce piese se joacă la Cluj, Craiova, Iași și Timișoara

21 octombrie 2019, 09:45

Un tablou complet care ne arată că în topurile europene stăm foarte bine. Surprinzător, nu? Adică avem cele mai frumoase teatre, cel din Iași, de exemplu, este celebru în întreaga lume. Este superb!

Dar nu e suficient ca actorii să nu moară de foame. Vedem și câți dintre noi mai merg la teatru, câți iubesc cu adevarat ce se întâmplă pe scena și nu doar teatrul ca muzeu. Suntem atenți și la piesele care țin pasul cu zilele noastre și căutam tot ce-i mai bun sa avem de unde alege.

Teatrul Național din Cluj împlinește 100 de ani

La Teatrul Național din Cluj, unde se află și Opera Naționala Româna. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când funcționează Teatrul Național din Cluj și Opera Națională Română.

Tocmai de aceea este un bun prilej pentru a veni la teatru pentru ca actorii au pregătit multe spectacole interesante.

De exemplu, marți începând cu ora 19, pe scenă se va juca spectacolul concert de Ada Milea „Peripețiile Bravului Soldat Svejk”.

Publicul va putea urmări povestea călătoriei cu trenul spre linia frontului, iar stilul caracteristic al artistei Ada Mile va îmbină umorul cu reflecția serioasă.

Pentru cei care nu pot ajunge in timpul săptămânii la teatru, mai au o șansă sâmbăta aceasta, când de la aceeași ora va avea loc spectacolul „Aleg să nu fac nimic”. Spectacolul prezintă paradoxul despre căutarea fericirii.

Preturile pentru a veni la una dintre aceste două spectacole sunt mici, începând de la 10 și în funcție de locul din sala pot ajunge la 60 de lei.

Invitație la teatru, în Bănie

Dacă nu ajungeți la Festivalul de Teatru, în București, vă facem o invitație la teatru, în Bănie. Pe scena naționalului craiovean se joacă patru spectacole în această săptămână. Astfel, pe 24 octombrie, 19.00 , în sala „Amza Pellea” , se joacă piesa „Casa cu suricate”, in regia lui Radu Afrim.

Într-o casă plină cu suricate, pe lângă păsări sabot și o cârțiță moartă, viețuiesc trei surori. Sora cea mică este bântuită de amintirea unei mame nebune și nu a mai părăsit suricatele de un an de la moartea subită a tatălui. Cea mare s-a cuibărit în fața televizorului și a mâncat până la imobilizare. Sora mijlocie este singura care muncește pentru a întreține casa cu suricate. Peste tot și toate guvernează spiritul unui fake Budha. Fetele sunt captive în acest univers extravagant. Trei bărbați apar în viața lor și le zbuciumă existența.

Pe 25 octombrie, ora 19, tot în sala „Amza Pellea”, iubitorii de teatru pot urmări spectacolul 1,2,3…Bébé, în regia lui Alexandru Boureanu și a Ralucăi Păun. Ziua în care Charles Jaquet, ministrul Educației, Familiei și Culturii, dușman înfocat al viciului și păcatului, are parte de un succes politic fulminant închizând bordelurile și interzicând avorturile, este și ziua în care ajuns acasă primește lovitură după lovitură, întâi de la fiu, apoi de la soție.

Aceștia au să-i comunice niște vești cel puțin șocante! O comedie spumoasă scrisă de André Roussin în anul 1951, dar extrem de actuală și azi. Un spectacol plin de neprevăzut și de întorsături de situație.

Ultimul spectacol din această săptămână se va juca pe 26 Octombrie, 18 00, în Sala studio „Ion D. Sîrbu”. Este vorba despre FÊTE, in regia Andreei Ciocîrlan și vorbește despre faptul că trăim într-o lume carnavalescă, scăldată în lumină și… umbre care trec drept realități.

Dacă nu suntem siguri de asta, mai inventăm un festival. Spectacolul „Fête” redă prin intermediul unui colaj de comedii molièrești, nu numai vertijul bucuriei imediate și superficiale, ci și niște caractere viciate de impostură și fascinante prin stringenta lor actualitate. Înșelători înșelați, amorezați mincinoși, sinceri obtuzi și alte personaje aduse la lumină de geniul molièresc care a făcut cea mai amplă deratizare a unei societăți pline de strălucire dar și tarate cum a fost cea a secolului său unic. Regii înșiși au fost personajele sale!

Ce piese se joacă la Iași

Un spectacol pe care trebuie să-l simţi sută la sută cu inima şi în care logica poate sta deoparte. Aşa descrie regizorul Radu Afrim cea de-a cincea montare a sa de la Naţionalul ieşean. „Dansul Delhi”, după Ivan Vîrîpaev, care este şi unul dintre spectacolele selecționate la Festivalul Național de Teatru din București.

După „Dawn Way”, „Visul unei nopţi de vară”, „Femeia mării” şi „Măcelăria lui Iov”, Radu Afrim propune o montare de o altă factură.

Textul „Dansul Delhi” este semnat de Ivan Vîrîpaev, unul dintre cei mai apreciaţi şi controversaţi dramaturgi contemporani din Rusia. El este inițiator al mișcării artistice Oxygen şi continuator al fenomenului Noua Dramă din Rusia.

Din distribuţie fac parte actorii Ada Lupu, Tatiana Ionesi, Dumitru Georgescu, Pușa Darie, Livia Iorga şi studenţii Marina Munteanu şi Dan Prisacariu. Asistent regie este Simona Țăruș. Scenografia este semnată de Cosmin Florea, iar Andrei Cozlac a realizat proiecţiile video.

„Dansul Delhi” reprezintă o călătorie în centrul inimii. Este un spectacol emoţionant despre care regizorul Radu Afrim spune că este o poezie pură.

Spectacolul poate fi vizionat în această seară, de la ora 19, la Sala Teatru la Cub a Teatrului Naţional din Iaşi şi are o durată de 2 ore.

Şi tot săptămîna aceasta, pe 26 şi 27 octombrie, în weekend, în Sala Studio „Teofil Vâlcu” a Naţionalui ieşean va fi spectacolul „Gunoierul”, text este semnat de Mimi Brănescu.

Reprezentaţii vor fi şi la Teatrul pentru Copii şi Tinere „Luceafărul” din Iaşi. Joi, va fi pus în scenă spectacolul-concert „Oraşul”, de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș – trupa Fără zahăr. Scenariu după o idee de Oltița Cîntec.

Iar în weekend, duminică, tot la Teatrul „Luceafărul” vor fi „Răţusca cea urâtă” şi „Motanul încălţat”.

Piesele care se joaca săptămâna aceasta la Teatrul Național din Timișoara:

Miercuri- ora 19.00- „Mătușa Julia și condeierul”. Premiera spectacolului a avut loc vineri, 18.10.
Vineri-ora 19.00- „Cercurile încrederii”
Duminica- ora 19.00- „M-am hotărât sa devin prost”
Din 03.11.2019 începe a doua parte a festivalului FEST-FDR, partea de dramaturgie.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite