Fertilizarea in vitro, șansa la un vis împlinit. ”Ar fi o minune dacă statul ar deconta așa ceva”

14 aprilie 2022, 21:07

E cea mai puternică dorință, despre care vorbește cu ochii în lacrimi. De 17 ani, Veronica își dorește un copil. După mai multe sarcini pierdute, acum, la 35 de ani a apelat la fertilizarea in vitro. Dar costurile sunt enorme.

Veronica Burlacu: Singura soluție asta e, dar costurile sunt foarte mari. Ar fi o minune dacă statul ar deconta așa ceva. Într-un timp ne-am pierdut orice speranță. Ne dorim prea mult și parcă nu se întâmplă minunea asta.

5000 de proceduri, a câte 4500 de euro fiecare ar urma să fie decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin programul național de fertilizare in vitro. Decontări se făceau și până acum, dar puține. Iar condițiile au fost și ele schimbate. Proiectul este în dezbatere publică.

Chadi Muheidli, medic primar obstetricã-ginecologie: Ținând cont de faptul că procedura costă între 2500 și 3000 de euro și medicamentele costă undeva între 1000 și 1500, practic, cu această decontare – ar trebui să acopere toată procedura de fertilizare in vitro.

Statisticile arată că în România, de la an la an, se nasc din ce în ce mai puțini copii. În 2021 a fost cea mai mică natalitate din ultimii ani, iar infertilitatea este una dintre cauze.

Mircea Onofriescu, președintele Societății Române de Medicină Reproductivă: România era pe ultimul loc în Europa. Eram mai rău decât Albania și Kosovo. România făcea plata doar la jumătate din costul unei fertilizări in vitro.

În România se fac între 5000 si 8000 de astfel de proceduri pe an, cele mai multe fără sprijin de la stat. Iar mii de familii au renunțat la acest vis pentru că nu au avut bani.

Nicole Brunel, președintele Asociației „SOS Infertilitatea”: Nu e ca și cum nu ai avea un telefon de ultimul tip, este ca și cum tu, în cuplul tău, nu te împlinești prin maternitate, prin paternitate. Este o miză enormă în raport cu care 4000 de euro nu înseamnă nimic.

Medicii atrag atenția că deși procedura în sine va fi decontată, analizele necesare pentru depunerea dosarului sunt plătite din propriul buzunar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă