Fermierii ucraineni își riscă viața, înlăturând minele antipersonal cu mâna. „Mi-a fost frică. Dar trebuie să semăn”

Mină antipersonal
Mină antipersonal
27 martie 2023, 15:39

Clădirile fermei erau aproape complet distruse, utilaje grele în valoare de milioane de dolari fuseseră transformate în fiare vechi, iar recolta de grâu de anul trecut fusese incinerată.

Dar cea mai presantă problemă pentru Havriluk erau minele de teren îngropate pe cei 12 kilometri pătrați de câmpuri din jurul său.

Acum, bărbatul în vârstă de 69 de ani le dezgroapă cu mâna, într-un efort disperat de a curăța o parte din câmpurile sale înainte de sezonul de însămânțare, la începutul lunii aprilie.

„Mi-a fost frică”, a spus Havriluk. „Dar trebuie să semăn”.

Până în prezent, Havriluk spune că a îndepărtat aproximativ 20 de mine de pe câmpurile sale din Valika Komișuvaha, în apropiere de orașul Izium, folosind doar un detector de metale pe care l-a cumpărat singur.

„Te duci, o găsești, iei un băț, o pipăi pentru a determina dimensiunea și apoi o dezgropi”, a spus el. „Și apoi o ridici ușor și o scoți.”

Munca este periculoasă, recunoaște el, dar adaugă: „Nu am altă opțiune.”

Este o alegere dură cu care se confruntă fermierii din întreaga Ucraină: fie curăță terenurile arabile de explozibili pentru a se pregăti de sezonul de plantare, fie vor întâmpina încă un an fără venituri.

Invazia rusă a strangulat deja exporturile de cereale din Ucraina – unul dintre grânarele lumii – și a contribuit la creșterea prețurilor la produsele de bază, precum pâinea și cerealele, chiar și cu un acord negociat de Națiunile Unite care a permis trecerea navelor ucrainene prin Marea Neagră.

Armata ucraineană estimează că aproximativ o treime din țară este în prezent contaminată de muniții neexplodate, ceea ce pune în pericol recolta din acest an, lăsând zone uriașe de teren fertil în stare latentă din cauza rămășițelor mortale ale unui război încă în desfășurare.

În ultimele luni, mai mulți agricultori au fost răniți sau uciși lucrând pe câmpurile lor.

Operațiunile de deminare au deja loc pentru a curăța câmpurile, dar este o muncă lentă și costisitoare.

Geniți din cadrul Forțelor Armate Ucrainene au dezamorsat 45.000 de dispozitive explozive în cursul anului, a declarat centrul media al armatei.

HALO Trust, cea mai mare organizație de deminare din lume, are în prezent 700 de angajați în Ucraina, un număr pe care intenționează să îl dubleze aproape până la sfârșitul anului.

„Dimensiunea contaminării este uriașă și este răspândită în toată țara”, a declarat pentru CNN Mairi Cunningham, care conduce grupul operativ de deminare al HALO Trust în Ucraina.

„Dimensiunea problemei nu este pentru o singură organizație, este un efort național.”

„Cea mai mare provocare” este lipsa unui pattern, a spus Cunningham, cu diferite tipuri și densități de muniții răspândite pe suprafața geografică vastă a Ucrainei.

„Dăm peste mine antitanc atât din metal, cât și din plastic. Dăm peste mine antipersonal”, a spus Cunningham. „Dăm peste mine antipersonal cu fragmentare pe fire de declanșare, grenade pe fire de declanșare și vedem, de asemenea, muniții cu dispersie.”

El a spus că nu există o abordare „unică pentru toate” în ceea ce privește efortul de deminare, care necesită „metode personalizate”, așa că este vorba despre „a fi capabili să instruim personalul în mod corespunzător.”

Îndepărtarea tuturor acestora va dura ani de zile, a spus Cunningham. De obicei, se estimează că o zi de război echivalează cu câteva luni de deminare.

Iar în condițiile în care conflictul este încă în desfășurare, operațiunile nu pot avea loc decât departe de liniile de front ale războiului, pentru a proteja siguranța geniștilor și a celorlalți membri ai personalului.

Experții îi îndeamnă pe fermieri să nu ia problema în propriile mâini.

„Ridicarea minelor antitanc este extrem de periculoasă”, a declarat Cunningham. „Există adesea dispozitive antilevier concepute special pentru a ucide și răni persoanele care încearcă să facă asta.”

Cu toate astea, avertismentele nu îl vor opri pe Oleksandr Havriluk din misiunea sa.

El spune că și-a construit ferma de la zero în ultimii 25 de ani și că o va lua acum de la capăt pentru a asigura viitorul familiei sale.

„Cel mai important lucru este să-mi curăț câmpurile”, a spus el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă