Fermierii români au ajuns la un acord cu ministrul Agriculturii, în scandalul cerealelor: Vor putea importa doar producătorii agricoli interni, dacă nu au materie primă pe stoc

Fermierii români care produc cereale au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii în privința produselor care vin din Ucraina. Importurile sunt suspendate timp de 30 de zile, perioadă în care se vor definitiva condițiile puse atât cumpărătorilor români, cât și vânzătorilor ucraineni. Cătălin Deacu are detalii:

18 Septembrie 2023, 20:30 (actualizat 18 Septembrie 2023, 21:45) Știrile TVR |

Întâlnirea de la Ministerul Agriculturii s-a terminat cu un consens, fermierii au anunțat că suspendă protestele anunțate pentru perioada următoare, asta în condițiile în care ministrul Florin Barbu le-a promis că importurile din Ucraina vor fi mult mai restrictive, se vor face în condiții mult mai dure decât în prezent, a transmis Cătălin Deacu, jurnalist TVR, pentru Telejurnal.

Mai precis, vor mai putea importa cereale din țara vecină doar producătorii agricoli de la noi, de exemplu o fermă zootehnică, un crescător de porci sau procesatorii de cereale - de exemplu, un producător de făină sau de pâine. Și asta doar în condițiile în care unitățile respective, producătorii și procesatorii respectivi au deficit pe stoc. Practic, nu au suficientă materie primă astfel încât să funcționeze.

Acești producători sau procesatori vor trebui să obțină o licență specială de import de la Ministerul Agriculturii, ANAF-ul le va verifica stocurile, să vadă dacă într-adevăr există acest deficit pe stoc, iar ANSVSA va face un control de calitate al mărfii care ar urma să vină din Ucraina.

În plus, firma respectivă din Ucraina care va vinde marfă în România va trebui să dețină o licență de export, pe care o vor elibera autoritățile de la Kiev.

Ministrul Florin Barbu a rămas să discute cu omologul său ucrainean.

În următoarele 30 de zile importurile nu vor fi posibile, ele sunt suspendate timp de 30 de zile, astfel încât tot acest mecanism să fie pus la punct. În situația în care ucrainenii nu vor face acest lucru, adică nu își vor face temele în acest mecanism de import-export, autoritățile române sunt gata să respecte ceea ce a decis Comisia Europeană, interzicerea importurilor din țara vecină.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: În momentul de față, în România nu a intrat și nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Până la ora 24.00 așteptăm ca Ucraina să transmită planul, au transmis un plan provizoriu la care Ministerul Agriculturii și Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licențiem împreună societățile comerciale care vor încerca să facă o relație comericală între România și Ucraina. Eu asigur pe toți fermierii români să stea calmi, nu vor intra cereale din Ucraina pe o perioadă de 30 de zile.

Ionel Arion, președinte Federația Națională Pro Agro: Suspendăm pentru 30 de zile cererile noastre, la cel mai mic semn că nu se respectă aceste decizii de implementare a planului gândit de minister, vom acționa în consecință. După 30 de zile, revenim la planul inițial. Așteptăm și avem încredere în Guvern că aceste măsuri se vor implementa.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 26°C
IASI 26°C 23°C
CLUJ 23°C 22°C
CONSTANTA 24°C 23°C
CRAIOVA 26°C 24°C
BRASOV 23°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI