Fermierii primesc bani de la guvern pentru a-și înscrie animalele în registrele care confirmă puritatea rasei. Ce sume sunt prevăzute

Ajutor de peste 500 de milioane de lei pentru crescătorii de animale. Fermierii care au vaci, oi şi capre vor primi timp de 4 ani bani de la stat, pentru a testa producția de carne, lapte, dar și de lână a animalelor. Statul vrea să îi încurajeze pe fermieri să înscrie animalele în registrele oficiale, pentru a păstra puritatea rasei.

01 Iulie 2023, 22:41 Știrile TVR |

Mircea Dumitru este președintele Asociației crescătorilor de vaci Bălțata Românească. Organizația reunește 8 mii de fermieri din toată țara, cu peste 100 de mii de animale.

Au cheltuieli foarte mari pentru a menține vacile de rasă.

Mircea Dumitru crescător de vaci: Avem ca țintă îmbunătățirea rasei, pentru că ce se întâmplă, având în vedere că tehnica merge înainte, noi trebuie să facem în așa fel încât să avem multe animale performante, se reducem numărul de animale, având o performanță mai mare la lapte. Deci în loc să ții două vaci cu 20 de litri, ții o vacă cu 40 de litri. Se reduce foarte mult și consumul de furaje.

Fermierii primesc bani de la guvern pentru a-și înscrie animalele în registrele care confirmă puritatea rasei. Celor care cresc vaci sau cai li se oferă 60 de lei pentru fiecare animal înscris, iar pentru fiecare oaie sau capră înregistrată, statul le dă fermierilor un ajutor de 35 de lei.

Ca să încurajeze creșterea de porci din rase românești, guvernul le oferă fermierilor câte 100 de lei pentru fiecare animal înregistrat.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat, pentru perioada 2023-2027, este de aproximativ 500-561 milioane lei.

Fermierii primesc de la guvern 140 de lei ca să testeze producția de lapte și 60 de lei pentru a verifica performanțele producției de carne.

Cei care cresc capre și oi primesc 35 de lei pentru testarea performanțelor producţiei de lână.

Fermierii trebuie să depună cererile la centrele județene APIA în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care solicită ajutorul de stat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI