Fermierii, obligați să își declare stocurile, altfel riscă amenzi de până la 1.000.000 de lei. Ministerul Agriculturii va implementa o platformă pentru centralizarea stocurilor de produse agroalimentare

23 mai 2022, 10:39

Fermierii care au producții mari, procesatorii din industria alimentară și marii comercianți vor fi obligați să raporteze stocurile de materii prime și produse finite lunar sau ori de câte ori cere ministerul Agriculturii.

Datele vor fi colectate pe o platformă informatică. Prin noile reguli propuse, autoritățile vor să reducă riscul apariției unor probleme în aprovizionarea cu alimente a populației. Este invocată inclusiv posibilitatea unui deficit alimentar la nivel european, ca urmare a războiului din Ucraina.

Procesatorii din industria alimentară avertizează că vor avea costuri mai mari.

La rândul lor, reprezentanții fermierilor spun că li se cer deja foarte multe date, fără că acestea să fie folosite în mod eficient.

În schimb, marii comercianți spun că furnizau deja multe dintre aceste informații.

Pe lângă alimentele de bază, pe lista mărfurilor pentru care se vor urmări stocurile se află ceaiurile, condimentele, drojdia și mierea. Firmele care nu vor respecta noua obligație riscă amenzi de până la un milion de lei. Excepție fac comercianții cu suprafețe mai mici de 400 mp și producătorii cu stocuri mai mici de 10 tone la legume și fructe și 25 la cereale.

Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare vor avea obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor sunt:

a) legume –fructe,

b) cereale și produse pe bază de cereale,

c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase,

d) leguminoase furajere;

e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,

f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte,

g) lapte și produse din lapte,

h) produse de morărit și panificație,

i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,

j) grăsimi și uleiuri,

k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate,

l) orez,

m) plante aromatice, sare și condimente,

n) ceaiuri,

o) zahăr,

p) miere,

q) drojdie

Constituie contravenții și se sancționează cu amendă următoarele fapte săvârşite de către operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare, astfel:

a) nerespectarea obligației de declarare a stocurilor amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei;

b) introducerea pe platforma informatică a unor date statistice de evidență a stocurilor eronate, incorecte, incomplete, inexacte sau furnizarea datelor de identificare către un alt operator din sectorul agricol și al industriei alimentare, cu amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către persoane împuternicite în acest scop de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministerul Agriculturii va implementa o platformă dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației,  însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.  România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației,  însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite