Fermierii prind gustul afacerilor bănoase. Şi-au dat seama că nu pot câştiga mai mult dacă vând doar produsele aşa cum le recoltează şi vor să înceapă mici afaceri în industria alimentară. Cererea este mare, mai ales că piaţa depinde încă de importuri care cresc: în primele şase luni am cumpărat produse agroalimentare de 3,5 miliarde de lei. Cu 17 la sută mai mult decât anul trecut. Cererea pentru alimente este tot mai mare, iar producţia locală nu face faţă.
Tot mai mulţi producători agricoli vor să facă pasul spre industria alimentară. Şi-ar prelucra singuri ceea ce obţin pe câmp sau în ferme, iar pe piaţă este loc destul.
În România, importurile de produse agro-alimentare au ajuns la 3,5 miliarde de euro în prima jumătate a anului, cu 17% mai mult decât în 2016.
Pentru micii producători de fructe, de exemplu, o linie de ambalare porneşte de la 25.000 de euro. Poate fi lozul câştigător.
Echipamente se găsesc, problema rămâne preţul. Piperat. Dar agricultorii se conving uşor să investească în tehnologii noi: producţiile cresc şi cheltuielile se amortizează rapid.
O linie de afumare a cărnii rezolvă într-un minut un proces care ar fi durat ore în varianta rustică. În plus, fermierii scapă şi de problema lipsei de angajaţi.
Fermierii au la dispoziţie şi finanţări: peste 100 de milioane de euro pentru achiziţia de echipamente, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.