Fermierii arădeni au culturile distruse din cauza secetei, în timp ce Ungaria își irigă câmpurile cu apă din Mureș

7 iulie 2022, 12:21

Acest fermier cultiva porumb pe 80 de hectare, în Nădlac. Seceta din acest an i-a distrus cultura în totalitate.

Gheorghe Porubszki președintele Asociației tăranului nădlacan: În ultimii 32 de ani de când mă ocup de agricultură nu am avut un an atât de secetos si cu catastrofe atât de mari pentru cultura de porumb.

40 la sută din cele aproape 13.000 de hectare deținute de fermierii din zonă sunt cultivate cu porumb. Investiția este de 6000 de lei la hectar și, cum toată cultura e calamitată, pierderile sunt foarte mari.

Până în 1990, zona era împânzită cu sisteme de irigații. Acum au rămas doar canale secate, invadate de vegetație. Singura speranță a cultivatorilor de cereale cade din cer, dar şi asta extrem de rar în ultima perioadă.

În timp ce fermierii arădeni își numărară, an de an, pierderile, în țara vecină, culturile înfloresc.

Au sisteme de irigații cu apă adusă din Mureș. Ei aduc apa de la 60 de kilometri, iar fermierii arădeni sunt la doar 20 de kilometri distanță.

Traian Vlaicu, director ANiF Arad: Comanda maximă de către partea maghiară este de un milion jumate metri cubi de apă la un preț de 35 de euro pe mia de metri cubi.

La presiunea fermierilor din Arad, ministerul Agriculturii a alocat 25 de milioane de euro pentru refacerea sistemului de irigații în zona Nădlac. Dar pentru acest an, banii au venit prea târziu.

Acum, fermierilor nu le-a rămas decât să ceară despăgubiri de la Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă