Fermierii arădeni au culturile distruse din cauza secetei, în timp ce Ungaria își irigă câmpurile cu apă din Mureș

În timp ce fermierii arădeni pierd sute de euro din cauza secetei, ţara vecină, Ungaria îşi irigă câmpurile cu apă din Mureş. Dacă la noi, în ultimii 30 de ani au fost distruse toate sistemele de irigaţii dincolo de graniţă, fermierii au sisteme ultra-performante, cu apă asigurată de la zeci de kilometrii distanţă. Agricultorii români s-au obişnuit să se uite spre cer, în speranţa unei ploi bune. Anul acesta, însă, au avut ghinion. În zona Nădlac nu s-a făcut nici un bob de grâu, iar fermierii au pierderi uriaşe.

07 Iulie 2022, 12:21 (actualizat 07 Iulie 2022, 13:08) Știrile TVR |

Acest fermier cultiva porumb pe 80 de hectare, în Nădlac. Seceta din acest an i-a distrus cultura în totalitate.

Gheorghe Porubszki președintele Asociației tăranului nădlacan: În ultimii 32 de ani de când mă ocup de agricultură nu am avut un an atât de secetos si cu catastrofe atât de mari pentru cultura de porumb.

40 la sută din cele aproape 13.000 de hectare deținute de fermierii din zonă sunt cultivate cu porumb. Investiția este de 6000 de lei la hectar și, cum toată cultura e calamitată, pierderile sunt foarte mari.

Până în 1990, zona era împânzită cu sisteme de irigații. Acum au rămas doar canale secate, invadate de vegetație. Singura speranță a cultivatorilor de cereale cade din cer, dar şi asta extrem de rar în ultima perioadă.

În timp ce fermierii arădeni își numărară, an de an, pierderile, în țara vecină, culturile înfloresc.

Au sisteme de irigații cu apă adusă din Mureș. Ei aduc apa de la 60 de kilometri, iar fermierii arădeni sunt la doar 20 de kilometri distanță.

Traian Vlaicu, director ANiF Arad: Comanda maximă de către partea maghiară este de un milion jumate metri cubi de apă la un preț de 35 de euro pe mia de metri cubi.

La presiunea fermierilor din Arad, ministerul Agriculturii a alocat 25 de milioane de euro pentru refacerea sistemului de irigații în zona Nădlac. Dar pentru acest an, banii au venit prea târziu.

Acum, fermierilor nu le-a rămas decât să ceară despăgubiri de la Guvern.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI