Fermieri cu studii de specialitate. Tinerii dintr-o comună mureșeană se profesionalizează în agricultură la școala din localitate

Un număr mare de tineri din comuna mureșeană Râciu vor să devină specialiști în agricultură. De aceea, au ales să studieze la școala din localitate, unde învață să devină fermieri.

26 Noiembrie 2021, 07:32 (actualizat 26 Noiembrie 2021, 13:46) Știrile TVR |

O soluţie pentru lipsa angajaților calificați ar putea veni din sistemul de educaţie, crede primarul comunei Râciu. Încă de când era consilier local, a pus bazele unei școli profesionale cu profil agricol.

Elevii noștri de la Școala Profesională ”Gheorghe Șincai” din Râciu deja conștientizează acest lucru: ei mergând în practică la agenți economici din domeniul agriculturii, și-au dat seama că pot avea niște cîștiguri foarte frumoase, a precizat Ciprian Alin Belean, primarul comunei Râciu.

Școala a fost înființată în urmă cu 3 ani și a salvat de la abandon aproximativ 15 elevi din Râciu și din localitățile învecinate.

Instituția are un parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, iar elevii au acces la baza de pregătire a studenților de la Cojocna.

Transportul auto la școală este gratuit, iar elevii primesc bursă lunară de 200 de lei prevăzută pentru învățământul profesional.

Avem trei clase, o clasă de a-XI-a, care este cu profil de cultura plantelor și clasele a -IX-a și a-X-a, care au profilul mecanică agricolă.  Cei din clasa a -XI-a urmează anul următor, în 2022, în vară, să finalizeze studiile. Dacă doresc să le continue încă doi ani, pot obține diploma de bacalaureat, a specificat profesorul Valentin Făgăraș.

România se află în topul țărilor europene din punctul de vedere al îmbătrânirii și lipsei de educație agricolă formală în rândul fermierilor.

Dintre tinerii manageri de exploatații agricole, cu vârste sub 35 de ani, aproape 90% nu au studii de specialitate în agricultură.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 18°C
IASI 14°C 16°C
CLUJ 15°C 14°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 16°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI