Fermieri cu GPS. Păstorii din Kenya își aleg rutele cu o aplicație pentru telefon

Triburile de păstori din Kenya rătăcesc toată viața prin savană. Acum au la îndemână un instrument neprețuit care îi ajută să înfrunte primejdiile și să găsească zonele cu vegetație: o aplicație pentru telefoane mobile.

29 August 2018, 17:37 (actualizat 29 August 2018, 18:08) |
$article.media.images[0].description
Fermieri cu GPS"

AfriScout este o aplicație GPS ce le permite ciobanilor să se orienteze prin savana aridă. Programul îi ghidează către surse de apă și pășuni verzi, dar în același timp le indică pe hartă pericolele de care ar trebui să se ferească. Până acum, triburile africane erau nevoite să trimită isocoade pentru a cerceta împrejurimile, dar aceste misiuni sunt lungi și costisitoare.

Joel Keloi, pastor: "Ne-a ajutat să descoperim unde sunt focare de epidemie şi boli şi unde nu putem duce turma. Uneori ne ajută să identificăm teritoriul de vânătoare a leilor, pentru a-l evita. De asemenea, ne arată unde există iarbă şi unde nu. Putem cerceta împrejurimile de acasă. Costul este mic, este convenabil, deci simţim că este foarte util pentru noi".

Pentru păstori, direcția aleasă face diferența dintre viață și moarte, mai ales de când schimbările climatice au șters de pe hartă multe dintre locurile unde își puteau hrăni turma.

Mamo Godana, reprezentant AfriScout: "Până la urmă, îi ajută pe păstori să călătorească, să ia decizii privind traseul atunci când doresc să se mute dintr-un loc în altul, au acces la informații bune şi în timp real de pe hărţile AfriScout care îi ajută".

Nomazii i-au primit cu brațele deschise pe specialiștii trimiși să-i învețe cum să folosească busola digitală. Aplicația va deveni disponibilă și în alte țări din Africa, precum Tanzania și Etiopia.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI