Fermieri cu GPS. Păstorii din Kenya își aleg rutele cu o aplicație pentru telefon

29 august 2018, 17:37

AfriScout este o aplicație GPS ce le permite ciobanilor să se orienteze prin savana aridă. Programul îi ghidează către surse de apă și pășuni verzi, dar în același timp le indică pe hartă pericolele de care ar trebui să se ferească. Până acum, triburile africane erau nevoite să trimită isocoade pentru a cerceta împrejurimile, dar aceste misiuni sunt lungi și costisitoare.

Joel Keloi, pastor: „Ne-a ajutat să descoperim unde sunt focare de epidemie şi boli şi unde nu putem duce turma. Uneori ne ajută să identificăm teritoriul de vânătoare a leilor, pentru a-l evita. De asemenea, ne arată unde există iarbă şi unde nu. Putem cerceta împrejurimile de acasă. Costul este mic, este convenabil, deci simţim că este foarte util pentru noi”.

Pentru păstori, direcția aleasă face diferența dintre viață și moarte, mai ales de când schimbările climatice au șters de pe hartă multe dintre locurile unde își puteau hrăni turma.

Mamo Godana, reprezentant AfriScout: „Până la urmă, îi ajută pe păstori să călătorească, să ia decizii privind traseul atunci când doresc să se mute dintr-un loc în altul, au acces la informații bune şi în timp real de pe hărţile AfriScout care îi ajută”.

Nomazii i-au primit cu brațele deschise pe specialiștii trimiși să-i învețe cum să folosească busola digitală. Aplicația va deveni disponibilă și în alte țări din Africa, precum Tanzania și Etiopia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite