Fenomenul drogurilor în rândul minorilor a ajuns în Parlament. Agenția Antidrog a găsit bețișoare parfumate în școli pentru a ascunde mirosul de canabis

28 martie 2023, 14:07

Ramona Dabija, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog: „Avem o școală din București unde copiii aprind bețișoare parfumate în clasă pentru că vine doamna de la ANA, nu pentru că intră profesorul de la şcoala respectivă în școală și miroase a canabis. Avem școală în București unde dealerii sunt copii. (…) Copilul vine la școală, doar că nu intră la oră. (…) Prin aceste cursuri de formare ne dorim ca profesorul să recunoască semnele, să recunoască drogurile.”

Problema consumului de droguri în rândul adolescenţilor a ajuns pe masa parlamentarilor din Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Aceştia i-au chemat la discuţii pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, DIICOT, Poliţie, Brigada pentru Combaterea Criminalităţii Organizate, psihologi şi psihiatri.

Odon Szabo, vicepreşedinte, Comisia pentru Învăţământ, Camera Deputaţilor: „Numărul copiilor tot crește. (…) Am avut campanii de informare, dar ceva nu funcționează. (…) Nu trebuie neapărat testați. Copiii știu unii între ei cine este cel care se droghează. Chiar vă spun mai mult. Știu cine vinde drogurile în școli.”

Ioan Cupșa, deputat PNL: „Se vorbea astăzi în mod absolut superficial (…) despre nevoia de a aborda foarte atent, cu multă discreţie acest fenomen, care ne omoară copiii. Să nu-i numim cumva, vezi Doamne, drogați, să nu se afle cumva că în liceele noastre de prestigiu se consumă droguri.”

În timp ce deputaţii au pus sub semnul întrebării eficienţa campaniilor de prevenţie de până acum, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog au transmis că pot intra în şcoli doar la solicitarea profesorilor şi a directorilor. Și nu e singura problemă. Lipsesc centrele în care copiii să fie îngrijiţi pe o perioadă mai lungă de timp.

Conf. univ. dr. Florina Rad, şef secţie Psihiatrie pediatrică, Spitalul Obregia: „Un pacient, un copil, adolescent care ajunge să consume substanţe este referit în prima etapă către secţia de toxicologie. (…) De multe ori, după intervenţia în faza acută, el nu ajunge într-un serviciu de psihiatrie, nici de tip spital, nici de tip centru de sănătate mintală sau ambulatoriu de specialitate datorită stigmatizării.”

În această perioadă, procurorii DIICOT desfăşoară în întreaga ţară operaţiunea „Meduza”, care vizează consumul de droguri în licee. În Capitală, au fost arestate două persoane, iar una a fost plasată în arest la domiciliu şi 3 sub control judiciar, după ce ar fi vândut substanţe interzise elevilor din 8 licee bucureştene. Alți 7 suspecți au fost puși sub control judiciar după ce ar fi livrat droguri la licee din Bacău şi Neamţ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite