"Feminitate şi împodobire" - Expoziție de costume tradiționale românești la Lyon

Adevărat ambasador al țării noastre, costumul tradițional românesc este elementul central al expoziției "Feminitate şi împodobire" deschisă la Lyon până în data de 1 martie. Este o suită impresionantă de porturi româneşti autentice lucrate manual din colecția Muzeului Satului din Bucueşti, prezentată publicului din Franța alături de obiecte etnografice.

22 Februarie 2019, 13:24 (actualizat 22 Februarie 2019, 18:40) | Teodora Popa |
Expoziție de costume naționale la Lyon
Expoziție de costume naționale la Lyon
Aurelia Tudor, Anca Opris cu aleși locali din Lyon
Expoziție de costume naționale la Lyon

Costumele tradițonale expuse provin din diferite perioade şi regiuni ale României şi împletesc o diversitate de motive decorative, materiale şi modele care vorbesc despre eleganța româncelor din mediul urban şi rural.

Sunt expuse, de asemenea, fotografii ale portului popular românesc, între care şi un portret al reginei Maria imbrăcată în ia românească.

Costumul popular femeiesc este compus din ie, fotă, basma sau maramă, caracteristice fiecărei zone geografice.

Sobru când era purtat la lucru, portul popular devenea prețios şi elegant când era imbrăcat la sărbători sau la ceremoniile importante din viața oamenilor. Costumul tradițional a atras si reginele şi principesele României, care l-au promovat ca pe o emblemă de identitate a românilor.

Colecția de la Lyon este completată de o expoziție de mărțişoare, în ajunul sosirii primăverii şi a Zilei Internaționale a Femeii.

Organizată de Consulatul General al României la Lyon în parteneriat cu Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, expoziția "Feminintate şi împodobire" face parte din seria de evenimente dedicate Sezonului Cultural România-Franța şi Preşedinției României la Consiliul Uniunii Europene.

După ce va fi expusă la Lyon, colecția de costume tradiționale româneşti va putea fi vizitată la Chambéry în petioada 4-15 martie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 29°C
IASI 20°C 28°C
CLUJ 19°C 23°C
CONSTANTA 22°C 23°C
CRAIOVA 22°C 27°C
BRASOV 21°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI