Adevărat ambasador al țării noastre, costumul tradițional românesc este elementul central al expoziției "Feminitate şi împodobire" deschisă la Lyon până în data de 1 martie. Este o suită impresionantă de porturi româneşti autentice lucrate manual din colecția Muzeului Satului din Bucueşti, prezentată publicului din Franța alături de obiecte etnografice.
Costumele tradițonale expuse provin din diferite perioade şi regiuni ale României şi împletesc o diversitate de motive decorative, materiale şi modele care vorbesc despre eleganța româncelor din mediul urban şi rural.
Sunt expuse, de asemenea, fotografii ale portului popular românesc, între care şi un portret al reginei Maria imbrăcată în ia românească.
Costumul popular femeiesc este compus din ie, fotă, basma sau maramă, caracteristice fiecărei zone geografice.
Sobru când era purtat la lucru, portul popular devenea prețios şi elegant când era imbrăcat la sărbători sau la ceremoniile importante din viața oamenilor. Costumul tradițional a atras si reginele şi principesele României, care l-au promovat ca pe o emblemă de identitate a românilor.
Colecția de la Lyon este completată de o expoziție de mărțişoare, în ajunul sosirii primăverii şi a Zilei Internaționale a Femeii.
Organizată de Consulatul General al României la Lyon în parteneriat cu Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, expoziția "Feminintate şi împodobire" face parte din seria de evenimente dedicate Sezonului Cultural România-Franța şi Preşedinției României la Consiliul Uniunii Europene.
După ce va fi expusă la Lyon, colecția de costume tradiționale româneşti va putea fi vizitată la Chambéry în petioada 4-15 martie.