Feminitate după cancer | Povești de viață, exemple pentru alte femei diagnosticate cu o afecțiune malignă

19 martie 2023, 23:55

Portretele expuse atrag atenţia prin forța pe care o transmit. Sunt femei frumoase, puternice, curajoase care astăzi sărbătoresc viaţa. Asta deşi operațiile și tratamentele urmate pentru diverse tipuri de cancer le-au răpit feminitatea şi încrederea în sine. Multe dintre aceste femei s-au transformat în victime, s-au izolat, au trăit cu teama de a fi părăsite. Pentru a le învăţa să învingă aceste frici, Cosmina Grigore şi ea supraviețuitoare a unui cancer de sân, a inițiat un program special prin care pacientele şi-au recăpătat atributele feminității.

COSMINA GRIGORE, supravieţuitoare, preşedinte Asociația Imunis: Când am fost diagnosticată m-am întâlnit cu multe mentalități –  dacă mi-am pierdut sânul sau părul, cumva ar fi trebuit să stau într-o cutiuţă și să mă ascund și lucrul acesta mi se părea dureros. Vrem să aratăm ce se întâmplă cu femeile, cum ajung ele să se vadă după ce parcurg programul „Feminitate după cancer”.

Cosmina este astăzi un model și pentru fiica ei, care avea doar trei ani atunci când mama ei a primit diagnosticul.

Fiica Cosminei Grigore: E o sursă foarte puternică de inspirație, e o forţă în sine.

O forță pe care a transmis-o și celor peste 55 de supraviețuitoare care au urmat până cum programul „Feminitate după cancer”, al Asociaţiei Imunis. Femeile şi-au remodelat modul în care se percep post-diagnostic, şi-au dat voie să fie puternice şi fragile în acelaşi timp, nu s-au mai pus pe planul doi, nu au mai amânat consultaţii, tratamente sau experienţe de viaţă care le ajută să înflorească şi să construiască relaţii armonioase cu cei din jur.

VIORICA BODE, supravieţuitoare: Mi-am schimbat perspectiva asupra diagnosticului, am considerat că a fost o binecuvântare să primesc acest diagnostic, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare clipă pe care o trăiesc și am puterea de a merge înainte.

ELENA MUNTEANU, supravieţuitoare: Mă simt mai puternică, mai încrezătoare, hotărâtă și încerc să îmi petrec fiecare zi cât mai frumos și plăcut cu oameni dragi mie.

COSMINA GRIGORE, supravieţuitoare, preşedinte Asociaţia Imunis: Am fost la clasă de dans, am mers la cursuri de mindfulness, am făcut întâlniri pe partea de phihoterapie, beauty, make-up.

Toate acestea au dus la o creștere a dorinţei de a fi bine, de a rămâne în remisie pe termen lung și implicit a șanselor de supraviețuire prin generarea unor emoții pozitive, prin sentimentul de apartenență la o comunitate de femei care se vindecă. Au determinat creșterea calității vieții şi a rezistenţei la tratamente, la integrarea femeilor în societate și în viața profesională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite