Femeie arestată în Indonezia pentru că a recitat pe TikToK rugăciunea musulmană înainte să mănânce carne de porc

Lina Lutfiawati
Lina Lutfiawati
21 septembrie 2023, 15:23

 

Lina Lutfiawati, cunoscută drept Lina Mukherjee pe rețelele de socializare, a fost judecată marți la tribunalul districtual Palembang de pe insula Sumatra. Tânăra, de 33 de ani, a fost găsit vinovată de „împrăștierea de informații care vizează incitarea la ură împotriva persoanelor religioase și a unor grupuri specifice”, se arată în documentele instanței.

În plus, instanța a amendat-o cu 16.245 de dolari, o mică avere într-o țară în care salariul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 4.300 de dolari. Pedeapsa ei de închisoare ar putea fi prelungită cu trei luni dacă nu plătește amenda, a adăugat instanța.

Vorbind cu reporterii în afara tribunalului, marți, după proces, Mukherjee și-a exprimat șocul. „Știu că am greșit, dar chiar nu mă așteptam la această pedeapsă”, a spus ea, în comentariile publicate de CNN Indonesia. Femeia să gândește să atace decizia cu apel.

Mukherjee, care spune că este musulmană, are peste două milioane de urmăritori pe rețelele sociale. Femeia a devenit cunoscută pentru stilul ei de viață și pentru videoclipurile în care degustă mâncare. Clipul care i-a adus condamnarea la închisoare a fost postat în primăvară. Ea recită expresia islamică „Bismillah” (În numele lui Allah) înainte să mănânce carne de porc. Bismillah este una dintre cele mai importante și comune fraze sfinte din Islam. Este prima frază din Coran și este adesea rostită de musulmani înainte de a mânca.

Videoclipul a atras milioane de vizionări, dar a fost condamnat de grupuri religioase, inclusiv de Consiliul Ulema indonezian, cel mai important organism clerical musulman al țării, care a emis o hotărâre în care îl numește „blasfemie”. De asemenea, a dus la o plângere publică, ce a declanșat investigații ale poliției. Așa a ajuns Mukherjee să fie urmărită penal.

Pozele și videoclipurile făcute cu Mukherjee pe tot parcursul procesului și difuzate de CNN Indonesia au arătat-o adesea în lacrimi și însoțită de oameni care o păzeau.

„Ea nu a făcut nimic rău, dar spune multe despre Indonezia. Cum o țară musulmană autoproclamată moderată devine o națiune musulmană radicalizată”, a declarat Andreas Harsono, cercetător de la Human Rights Watch în Indonezia. „Capitolul despre blasfemie din codul penal a fost mărit de la unul la șase articole – un eșec serios pentru protejarea libertății de religie și credință în Indonezia. Se contrazice tendința globală fie de a nu aplica legile privind blasfemia, fie de a le abandona cu totul”, a adăugat el.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de blasfemie din Indonezia a fost cel al lui Basuki Tjahaja Purnama, un politician etnic chinez indonezian cunoscut sub numele de Ahok, care a fost primul guvernator non-musulman al Jakarta în 50 de ani. El a fost judecat pentru blasfemie în 2017, după ce i-a înfuriat pe musulmanii duri, făcând referire la un verset din Coran în timp ce făcea campanie pentru a fi reales în 2016. A fost închis pentru doi ani, în ciuda faptului că a cerut scuze public.

Indonezia este cea mai mare națiune musulmană din lume, unde 231 de milioane de oameni, cel puțin 93% din populația sa adultă, se identifică drept musulman. Conservatorismul religios a fost în creștere în țară în ultimii ani, iar grupurile care luptă pentru drepturile omului au avertizat că legile blasfemiei sunt „din ce în ce mai armate” împotriva minorităților religioase și a celor despre care se consideră că au insultat islamul.

Carnea de porc este interzisă în Islam, iar consumul acesteia rămâne tabu în rândul majorității musulmanilor indonezieni. Dar carnea este consumată în mod obișnuit de milioane de non-musulmani, inclusiv de populația etnică chineză a țării, precum și de cei care trăiesc pe insula Bali, majoritar hinduși.

Un articol de Arina Delcea

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite