Femei la manșă. Căpitan Georgiana Timofticiuc: Avionul nu știe dacă ești fată sau băiat

21 martie 2019, 12:42

A fost un vis din copilărie să zbor (…) Am spus că nu voi alege niciodată meseria părinților mei. Mama a fost medic, tata profesor de matematică. Am fost fascinată de la început de zbor, de avioane și mi-am dorit foarte mult să ajung pilot. Spre norocul meu, în 2002, a fost primul an în care au primit femei în aviația militară”, povestește Alexandra Cramar, pilot C 27 J Spartan.

La 30 de ani, Georgiana Timofticiuc este pilot de elicopter. Are peste 500 de ore de zbor și este deja comandant. Nu de puține ori, copilot îi este un bărbat din escadrilă. Spune însă că în misiuni important este doar ce știe să facă fiecare.

În cazul meu nu a fost un vis din copilărie. Eu am urmat cursurile Colegiului Militar Ștefan cel Mare de la Câmpulung Moldovenesc și în excursia de studii din clasa a XI-a am aflat că există și aviație. Mi-am zis că e ceva nou, inedit și am crezut că mi se va potrivi. Și s-a potrivit”, spune Georgiana Timofticiuc, pilot C 27 J Spartan.

Avionul nu știe dacă ești fată sau băiat

Spre deosebire de avioanele comerciale, avioanele militare de transport pot face misiuni tactice, misiuni de lansări parașutiști, misiuni mult mai complexe.

La manșă, nu ai timp să te gândești la nimic pe lângă, iar orice zbor este o provocare” – Georgiana.

Întotdeauna trebuie să fii cu un pas înaintea avionului

Alexandra spune că fetele au fost primite, la început cu reticență, dar pe măsură ce și-au dovedit abilitățile și pregătirea, colegii le-au privit normal, firesc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite