Felix Lope de Vega a scris peste două mii de piese de teatru, trei mii de sonete, patru romane, nouă epopei

25 noiembrie 2019, 09:26

Felix Lope de Vega y Carpio s-a născut într-o familie modestă. Tatăl era croitor, iar Lope era ambițios și destul de talentat. Ca atare s-a apucat să facă singurul lucru pe care știa să-l facă bine: să scrie.

Problema e ca a cam abuzat punând mai mult preț pe cantitate. A scris aproape 2 mii de piese de teatru, 3 mii de sonete, 4 romane, 9 epopei si 3 poeme mari a câte 800 de octave. Se zice că la 12 ani scrisese deja prima comedie: Amantul adevărat.

Acuma, ce-o ști un copil despre amantâcluri, e ușor de ghicit. Prin urmare nu trebuie să ne așteptam la vreo capodopera. Poate e un pic exagerat numărul de piese de teatru care i se atribuie, dar dacă facem un calcul simplu, observăm că în cei 50 de ani de activitate, omul a scris 40 de comedii, 60 de sonete și 0,5 epopei…pe an!

Deci, aproximativ o piesă de teatru la 10 zile! A fost contemporan cu Cervantes, Gongora și Calderon de la Barca. Cervantes îl aprecia, poate și pentru că scria comedii și nu romane cavalerești, pe care autorul lui Don Quijote le detestă.

Spaniolii îl iubesc pe Lope de Vega și-l considera, pe bună dreptate, creatorul teatrului clasic din peninsula. Și astăzi se mai joacă, pe la festivaluri, piesele lui.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite