Felicia Cuciurean, horitoarea de la Bilca, “tezaurul uman viu” de la Suceava

În nordul țării, la capăt de hartă, în satul Bilca din județul Suceava, locuiește Felicia Cucirean, rapsod popular. De-a lungul vieții a creat zeci de versuri și cântece populare. Le-a scris, pe toate, de mână, într-un caiet, pe unele le cântă chiar ea, altele încă așteaptă să fie culese și duse prin lume. I s-a acordat titlul de “tezaur uman viu” în 2013, și în același an, președintele României i-a acordat medalia Meritul cultural.

10 Octombrie 2019, 08:25 (actualizat 10 Octombrie 2019, 09:44) |
Iași, tezaur uman viu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Tanti Filita, așa cum îi spune toată lumea din sat, este  una dintre cele mai valoroase horitoare ale țării. Conduce ansamblul de femei, numit „Babele de la Bilca". Grupul a fost înființat în anii șaizeci de către o învățătoare din comuna suceveană, alături de femeile din sat care au știut să cânte și să danseze după datină.

În deceniile trecute, Babele de la Bilca erau la fel de cunsocute ca fetele de la Căpâlna, iar grupul era format din peste 20 de femei din sat.

Dansul specific grupului se numește „Bătrâneasca de la Bilca", ușor de recunoscut după ritmul leganat  și desenul șerpuit al coregrafiei. Specific ansambulului este și costumul popular, unic în zonă.

De 15 ani,  Felicia Cuciurean este în fruntea grupului, horește și le învață și pe cele mai tinere jocul bătrânesc, iar pentru efortul ei de a duce mai departe acest dans unic în țară, a fost onorată cu titul “tezaur uman viu”.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI