Federaţia din Statele Unite s-a retras din IBA şi se va alătura World Boxing

Meci de box / Pixabay
Meci de box / Pixabay
27 aprilie 2023, 14:14

Mike McAtee, directorul executiv al USA Boxing, a precizat într-o scrisoare adresată miercuri membrilor săi, că retragerea este una cu efect imediat, iar forul pe care îl reprezintă va demara rapid procesul de aplicare şi de depunere a cererii de aderare la World Boxing în prima zi de acceptare, în jurul datei de 1 mai 2023.

„USA Boxing se angajează să lucreze neobosit cu lumea boxului, cu federaţiile naţionale aflate pe aceeaşi lungime de undă şi cu comunitatea boxului olimpic din întreaga lume, pentru a câştiga privilegiul de a face parte din Mişcarea Olimpică acum şi în anii următori”, a subliniat oficialul american.

World Boxing, organizaţie înregistrată în Elveţia, a fost înfiinţată luna aceasta de un grup de federaţii naţionale, printre care cele din SUA şi Marea Britanie, îngrijorate de viitorul olimpic al acestui sport.

Federaţia internaţională de box, condusă de rusul Umar Kremlev, a făcut ulterior o plângere oficială la Unitatea Independentă de Integritate a Boxului împotriva persoanelor şi entităţilor implicate în înfiinţarea noii structuri.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat începând din 2019 Federaţia internaţională de box, cunoscută anterior ca AIBA, căreia nu i-a mai permis să organizeze competiţiile de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020) şi Paris (2024).

Consiliul de administraţie al USA Boxing a aprobat în unanimitate o rezoluţie privind încetarea calităţii de membru al IBA, pe care a acuzat-o că nu a reuşit să susţină principiile constituţiei sale şi să respecte Carta şi Mişcarea Olimpică, a menţionat McAtee, citat de Agerpres.

Locul boxului la Jocurile Olimpice rămâne incert după ediţia de la Paris, de anul viitor, boxul cu mănuşi nefiind inclus în programul iniţial pentru JO 2028 de la Los Angeles, în aşteptarea reformelor solicitate de CIO.

Statele Unite au cucerit 117 medalii olimpice la box, dintre care 50 de aur, începând din 1904, dar americanii au boicotat recentele Campionate Mondiale feminine organizate de IBA în India, la New Delhi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite