Federația Publisind protestează în faţa Guvernului şi în faţa Prefecturilor din judeţele Iaşi, Cluj şi Caraş-Severin

Reprezentanţii Federaţiei Publisind protestează miercuri în faţa Guvernului faţă de îngheţarea salariilor şi a sporurilor, neindexarea pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi pentru o creştere a salariului minim corelată cu creşterea preţurilor.

17 Februarie 2021, 10:19 (actualizat 17 Februarie 2021, 10:21) |
Protest Publisind / FOTO: publisind.ro

"Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de Executiv şi aprobate în Parlamentul României. Suntem bugetari iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile aşa cum nu putem refuza restricţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă şi echitabilă ne aşteptăm rândul încă din anul 2010, an în care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale. Însă sectorul public nu este împărţit în şmecheri şi fraieri. Nu putem înghiţi la nesfârşit tergiversările. Sporurile sunt îngheţate din anul 2010. Din anul 2021 îngheaţă din nou şi salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022. Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîţu reprezintă ultima soluţie la problemele economice pe care le traversează ţara noastră. Creşterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie", susţin sindicaliştii.

Aceştia subliniază, într-un comunicat, că toate sindicatele afiliate la Publisind resimt presiunea acestor măsuri "care vor adânci în loc să rezolve inechităţile salariale din sistemul public", motiv pentru care se angajează cu toate forţele în protestele planificate.

"Suspendarea aplicării legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivalează cu tăierile salariale aplicate brutal în anii crizei economice, reprezentând măsuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente şi care au făcut foarte dificilă revenirea la normalitate. S-a demonstrat că diminuarea puterii de cumpărare a lucrătorilor inclusiv prin creşterea insuficientă a salariului minim, afectează productivitatea. Cerem Guvernului să renunţe la aceste măsuri şi să aplice legea, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul României", mai spun sindicaliştii.

Reprezentanţii Publisind protestează miercuri, conform programului, şi în faţa Prefecturilor din judeţele Iaşi, Cluj şi Caraş-Severin.

Federaţia Publisind, afiliată la Blocul Naţional Sindical, totalizând 35.000 de membri din domeniile poliţie şi poliţie de frontieră, poliţie penitenciară şi probaţiune, administraţie publica centrală şi locală, asistenţă socială, grefă judiciară, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS, a declanşat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI