FDA: Noi soluții pentru protejarea personalului implicat direct în lupta cu Covid-19

Agenția americană pentru produse alimentare și medicamente Food and Drugs Administration (FDA) a emis  autorizația de utilizare de urgență (EUA) care permite decontaminarea zilnică a 4 milioane de măști de protecție respiratorie N95 sau cu standard echivalent, pentru reutilizare zilnică de către lucrătorii de îngrijire medical din spitalele SUA.

13 Aprilie 2020, 14:25 (actualizat 13 Aprilie 2020, 14:27) |
Noi soluții pentru protejarea personalului implicat direct în lupta cu Covid-19

Măsura de sprijin pentru cadrele medicale este explicată de Comisarul FDA, Stephen M. Hahn: „Lucrătorii din domeniul sănătății nației noastre sunt printre numeroșii eroi ai acestei pandemii și trebuie să facem tot ce putem pentru a crește disponibilitatea dispozitivelor medicale critice de care ei au nevoie, cum sunt măștile de protecție respiratorie N95. Personalul continuă să colaboreze non-stop cu guvernul și cu sectorul privat pentru a găsi soluții. Această autorizație va asigura accesul la milioane de măști de protecție respiratorie, astfel încât angajații noștri din prima linie să poată fi mai bine protejați și să ofere cea mai bună îngrijire pacienților cu COVID-19."

FDA precizeză că a autorizat astfel decontaminarea prin proceduri avansate de tip ”STERRAD (100S, standard NX sau expres 100NX), care utilizează sterilizare cu plasmă sau cu peroxid de hidrogen vaporizat. Procesul variază în timp de la 24 la 55 de minute și fiecare dispozitiv poate recupera aproximativ 480 de măști pe zi”.

In SUA există aproximativ 9.930 de sisteme de sterilizare de acest gen în 6.300 de spitale, arată FDA,  agenția americană cu autoritate în  siguranța, eficacitatea și securitatea medicamentelor umane și veterinare, a vaccinurilor și a altor produse biologice pentru uz uman și a dispozitivelor medicale.

Măștile de protecție respiratorie N95, alături de chirurgicale de același standard, sunt componente ale echipamentelor individuale de protecție recomandate ca fiind acceptabile în lupta Covid-19 de Centrul american pentru controlul bolilor (CDC). Echivalentul european agreat pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19 de către Centrul European pentru Prevenirea și Controlul bolilor este standardul FFp2 sau FFP3.

Organizația Mondială a Sănătății, OMS, recomandă sistemului medical în lupta COVID-19 ambele standarde și ”ia în considerare utilizarea măștilor chirurgicale ca o opțiune acceptabilă în cazul absenței măștilor de protecție respiratorie”.

Măștile de protecție respiratorie sunt adaptate 3D, concepute pentru a crea un sigiliu facial, asigurând o bună protecție în ambele sensuri, prin filtrarea fluxului de aer inspirat și a celui expirat.

Măștile chirurgicale sunt proiectate pentru a reține lichidul corporal pe care îl emite purtătorul prin expirație. Prin acoperirea nasului și a gurii, măștile chirurgicale asigură o bună pavăză unidirecțională, protejându-i pe cei din jur. Sunt folosite de exemplu de personalul medical în timpul intervenției chirurgicale pentru a opri particulele generate de tuse, strănut etc. către pacientul vulnerabil.

Autor: Mihaela Căciuleanu

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI