Jumătate dintre copiii sub 13 ani au avut acces la conținut pornografic. Mirela Zivari: Mintea lor este perturbată. Copilul intra într-o zonă în care nu se mai înțelege și, de multe ori, forma de a răbufni este una de agresivitate

19 ianuarie 2023, 11:41

Una dintre marile probleme, spun experţii, este că tinerii, în special băieţii, încep să trateze fetele că pe nişte obiecte sexuale şi pot fi predispuşi la violenţă fizică.

Psihologul Mirela Zivari a comentat, la TVR INFO, aceste date îngrijorătoare.

Din păcate, expunerea lor la astfel de conținuturi este foarte facilă, iar faptul că alăturat jocurilor pe care ei le accesează sunt acele reclame care apar spontan pe ecrane, curiozitatea lor, firește, este destul de mare, iar ușurința cu care accesează perturbă mintea lor, accesul destul de ușor la un conținut despre care ei nu au clar o imagine, un concept.

Intervine factorul numărul doi – faptul că ei nu știu să integreze. Sunt imagini pe care ei nu le înțeleg din punct de vedere al dinamicii, al scopului, al intimității dintre două persoane. De cele mai multe ori, pentru că noi suntem ființe pentru care imitația reprezintă prima formă de învățare, tind să își dorească să repete și ei ceea ce văd in aceste filmulețe. Pentru că de multe ori nu găsesc partenerii cu care să facă aceste lucruri, apar manifestările agresive și nu doar în raport cu sexul opus, ci și ei între ei ajung să fie mult mai violenți. Sexualitatea și agresivitatea au centrii nervoși destul de apropiați.

Astfel, un copil pentru care nu exista un interes foarte mare privind sexualitatea, poate intra într-o zonă în care nu se înțelege și de multe ori forma de a răbufni este una de nervozitate, de irascibilitate și chiar agresivitate.

Ce pot să facă părinții?

Calitatea relației cu propriul copil, discuțiile libere în care copilul are curajul să își întrebe părintele asupra unor aspecte că țin de un film pentru adulți, sau o curiozitate venită în urma unei vizite la un muzeu de științele naturale ne arată că acel copil are șansa, pentru că are curajul să vorbească, pentru că primește un răspuns de la un părinte,  pentru că părintele poate să recunoască că nu știe răspunsul dar îl vor putea căuta împreună, ajută ca în creșterea lui să se pună baze sănătoase.

Dacă nu știm care sunt interesele copiilor noștri, dacă nu stăm pentru câteva minute să urmărim serialul la care ei se uită, dacă nu știm care sunt curiozitățile lui, dacă nu ne uităm o dată în caietele lui de școală și mai mult la spatele caietului unde, când sunt plictisiți, încep să deseneze, nu vom afla preocupările lor ascunse.

Creșterea calității relației cu propriul copil reprezintă strategia de succes pentru a preveni astfel de manifestări, a subliniat la TVR INFO, psihologul Mirela Zivari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite