Farsă devenită hoax: Imaginea unei stele îndepărtate a fost de fapt o bucată de chorizo. Un om de știință a vrut să avertizeze asupra răspândirii fake-news-urilor

Farsă devenită hoax
Farsă devenită hoax
5 august 2022, 19:34

Étienne Klein, în vârstă de 64 de ani, a reușit, pe Twitter, să-i facă pe oameni să fie mai conștienți de știrile false de pe rețelele de socializare.

El a distribuit imaginea roșie arzătoare, pretinzând că a fost făcută de noul telescop James Webb, care a dezvăluit câteva fotografii uluitoare în ultimul timp.

El a susținut că fotografia înfățișa Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare, și a spus că este situată la 4,2 ani lumină distanță.

Dar totul a fost o mare păcăleală, un hoax, după cum relatează și The Sun.

„Acest nivel de detaliu”, a scris el pe Twitter. „O lume nouă se dezvăluie zi de zi.”

Postarea a fost apreciată și retweetată de mii de ori de către utilizatori, care au presupus orbește că cel mai înalt om de știință nu va posta nimic altceva decât adevărul.

În cele din urmă, Klein a recunoscut că fotografia era de fapt cârnatul național al Spaniei, după ce unii au pus la îndoială autenticitatea.

„Având în vedere unele comentarii, consider că ar trebui să precizez că tweetul care ar fi afișat un instantaneu al lui Proxima Centauri a fost o formă de distracție”, a spus el.

„Să învățăm să nu avem încredere în pretențiile autorităților, precum și în elocvența spontană a anumitor imagini. Îmi prezint scuzele celor pe care farsa mea, care nu era deloc originală, i-ar fi putut șoca.”

Adresându-se presei franceze, el a adăugat: „Este prima dată când postez o glumă, având în vedere că sunt pe rețelele de socializare mai degrabă ca o figură de autoritate științifică”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite