Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
VIDEO TELEJURNAL

Farmecul mediteranean şi mâncărurile reprezentative, la Forumul Levantul

La "Forumul Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana", salata de vinete a fost folosită pentru a trage un semnal de alarmă asupra tendinţelor periculoase din gastronomia actuală.

25 Mai 2013, 19:13 (actualizat 14 Septembrie 2013, 21:30) |
Levantul şi mâncarea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Levantul şi mâncarea
Cultura Occidentului redescoperă farmecul mediteranean, al discuţiilor şi mâncatului în tihnă. Totul se întâmpla la Forumul Levantul, leagănul diplomaţiei culturale.

Punctul de plecare - salata de vinete, mâncare reprezentativă pentru zona Levantului.

Povestea salatei de vinete: Până în acest moment, vânăta trebuie coaptă la foc iute şi apoi curăţată sub jet de apă rece. Mai important, o spun toţi bucătarii, vânăta trebuie lăsată o zi întreagă să se scurgă. În trecut, mai exact pe la 1700, gustul legumei era întregit de alte bunătăţi.

Amalia Consulea, administratorul unui restaurant: "A fost amestecată cu brânză de burduf sfărâmată, cu telemea de oaie veche şi sfărâmată, cu nuci coapte şi am adăugat în ele alune de pădure".

Cum ar suna reţeta viitorului pentru salata de vinete? Răspunsul vine prompt şi în ton cu tendinţele: cât mai prelucrată şi cât mai condimentată,  dar cu un gust cât mai puţin sesizabil al produsului iniţial.

Amalia Consulea: "Am luat o prună uscată, afumată, am umplut-o cu salată de vinete, am pus în ea o pastă de susan, ghimbir uscat, nucşoară, scorţiţoară, ienibahar, coriandru, piper. Am adăugat seminţe de pin"

Şi aşa ajunge salata de vinete un produs mult prea prelucrat şi numai bun de mâncat pe sistemul fast food, cum preferă occidentalii. La Forumul Levantul, salata de vinete a fost folosită pentru a trage un semnal de alarmă asupra tendinţelor periculoase din gastronomia actuală.

Emil Constantinescu, fost preşedinte al României: "Mâncarea în Orient este un suport pentru a te simţi bine împreună cu prietenii şi pentru a discuta".

Forumul "Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana" s-a desfăşurat în perioada 23 - 25 mai 2013 la Bucureşti şi a fost organizat de Fundaţia Română pentru Democraţie în parteneriat cu Academia de Diplomaţie Culturală din Berlin, Senatul României, Camera Deputaţilor, Guvernul României, Institutul Cultural Român, Universitatea din Bucureşti şi Black Sea - Caspian Sea International Fund.

Levantul este o zonă nedefinită, care se referă la o mare parte a Orientului Mijlociu. Popoarele din regiune au în comun nu numai aşezarea geografică, dar şi bucătaria, câteva obiceiuri şi, mai ales, trecutul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 11°C
IASI 7°C 8°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 6°C 13°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 23 Ianuarie 2020, 15:25
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 23-01-2020
Deschidere: 10131.77
Maxim: 10229.63
Mimim: 10131.77
Variatie: 0.54%
TLV
2.63
0.38%
SNP
0.45
0.45%
FP
1.30
1.95%
EL
10.75
0%
SNG
37.25
0.8%
BRD
16.30
1.62%
SIF3
0.45
0.68%
SIF5
2.73
0.36%
TGN
330.00
0.61%
SNN
14.98
0.27%
ARHIVĂ ȘTIRI