Farmacii care întrețin criza de medicamente. Vânzări angro către distribuitori, firme speciale pentru export paralel. Detalii revoltătoare

Pare incredibil, dar există farmacii care întreţin criza medicamentelor de dragul profitului. Tot ce riscă este o amendă de 2 mii de lei. Deşi e ilegal, unele farmacii le vând angro distribuitorilor medicamentele. În loc să ajungă la bolnavii români, acestea iau de multe ori calea exportului. De anul trecut, 24 de distribuitori şi-au pierdut licenţa din această cauză. La fel vor păţi şi farmaciile, fiindcă sancţiunile vor fi înăsprite. Ministrul Sănătăţii anunţă că va cere blocarea exportului paralel.

28 Aprilie 2017, 19:32 (actualizat 28 Aprilie 2017, 19:45) |
Farmacii care întrețin criza de medicamente
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Vrem să înăsprim acest regim pentru că nu am putut să mă gândesc că o farmacie poate să aibă această iresponsabilitate, să vândă angro către un depozit, în condiţiile în care se cunoaşte foarte clar că aceste medicamente merg la export", a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Un astfel de caz a fost depistat recent. Depozitul care s-a aprovizionat de la farmacie şi-a pierdut autorizaţia obţinută de la Agenţia Medicamentului. În schimb, farmacia a scăpat doar cu o amendă de 2.000 de lei, sancţiunea maximă pe care a putut-o aplica ministerul.

Între timp, bolnavii aleargă disperaţi după tratamente.

Legea le interzice expres farmaciilor să vândă angro. Autorităţile au depistat însă mai multe astfel de cazuri.

Unele farmacii aparţin unor societăţi care fac şi distribuţie. Dar numai distribuitorii pot fi lăsaţi fără licenţă. 24 au rămas deja fără autorizaţie și încă unul o va pierde.

Cei peste 420 de distribuitori autorizaţi sunt obligaţi să asigure prioritar necesarul din ţară. Sunt însă multe neclarităţi.

Anul trecut, un distribuitor a cumpărat de pe piaţă toată cantitatea de Sintrom, un anticoagulant care nu se găsea. L-a vândut în Austria.

Agenţia Medicamentului a observat că unele firme sunt înfiinţate practic doar pentru exportul paralel: 80% din produse le trimit peste hotare, unde le vând la preţuri mult mai mari.

Numai din martie, firmele au trimis la Agenţia Medicamentului aproape 400 de notificări de export.

Ministerul Sănătăţii anunţă acum că vrea să interzică temporar orice export de medicamente, nu doar de vaccinuri.

Din cauza preţurilor mici, producătorii tocmai au anunţat că vor retrage din România 11 medicamente pentru cancer. Unele - fără înlocuitor. Vor fi obligaţi să le mai aducă cel mult un an.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI