Farmaciștii vor amnistie fiscală pentru a evita falimentul

7 octombrie 2022, 13:46

Preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente, Cristina Pavel, a vorbit la TVR INFO despre acest subiect:

„Curtea de Conturi a efectuat un control la Casele de Asigurări Județene în care au descoperit că noi accesăm niște discounturi de la distribuitori în urma controalelor pe care le facem. Ei au considerat, în urma unui ordin care era valabil atunci, 75/2009, în care erau reglementate niște cote de adaos maximal, că noi, prin accesarea acelor discounturi, depășim cotele de adaos prevăzute în ordin. Și atunci, ei au spus că noi trebuia să includem acele discounturi în prețul de referință al Casei și, implicit, să decontăm sume mai mici de la Casele Județene de Asigurări. (…) Dacă citești ad-literam articolul respectiv, nu prea poți să nu le dai dreptate celor de la Curtea de Conturi. Însă Ministerul Sănătății, organism care reglementează domeniul farmaceutic și care inițiază legislația pe domeniu, a venit și a clarificat acest ordin, în sensul în care a precizat că aceste cote de adaos erau prevăzute doar pentru calculul pe care ministerul îl face pentru prețurile cu amănuntul ale medicamentelor”.

Cristina Pavel spune că decizia de a restitui banii este una imposibil de aplicat:

“Sunt foarte multe variabile, nu doar discounturile care variază la fiecare achiziție – pentru un produs, poți avea trei discounturi într-o lună – dar și faptul că s-au schimbat foarte multe liste de prețuri de amănunt și prețuri de referință. Ar trebui să ne raportăm la fiecare listă, de câte ori s-a modificat ea. Practic, e imposibil de calculat”.

Mii de farmacii din toată ţara trebuie să prezinte Casei milioane de documente financiar-contabile pe ultimii 7 ani, pentru a se stabili ce sume trebuie restituite. Totul, după un audit al Curţii de Conturi la CNAS.

În 2016, auditorii au verificat decontarea reţetelor din anul anterior pentru un eşantion de farmacii. Şi au considerat că au primit nelegal aproximativ 78 de mii de lei.

Potrivit unui ordin al ministrului de Finanţe, reducerile primite de farmacii de la distribuitori ar fi trebuit să se reflecte într-un preţ mai mic de decontare, spun cei de la Curte, care au stabilit că bugetul a fost prejudiciat fiindcă sumele decontate au depăşit maximul admis cu tot cu adaos.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi a României, dar a pierdut procesul. Reprezentanţii Casei ne-au transmis că acum nu pot face altceva decât să pună în aplicare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este definitivă şi irevocabilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă