Farindola, Italia: O româncă şi cei doi copii ai ei sunt îngropaţi sub zăpadă în urma avalanşei care a lovit hotelul în care se aflau

Echipele de salvare au scos trei cadavre din hotelul lovit de o avalanşă în centrul Italiei, în timp ce 30 de persoane sunt date dispărute. Avalanşa produsă în urma cutremurelor recente a fost atât de puternică, încât a împins hotelul din loc 10 metri. Martorii, şocaţi, spun că sunt "mulţi morţi", însă numărul lor nu este deocamdată clar. Ambasada României în Italia a fost anunţată că trei cetăţeni români s-ar afla printre persoanele prinse de avalanşă, ne-a informat Ministerul român de Externe. Dar nu confirmă cetăţenia lor, pentru că operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare.

19 Ianuarie 2017, 10:39 (actualizat 19 Ianuarie 2017, 21:40) |
$article.media.images[0].description
Hotelul Rigopiano, surprins de avalanşă în Italia"
 |  GALERIE FOTO

Hotelul se afla la altitudinea de 1200 de metri şi azi-noapte numai salvamontiştii au putut ajunge acolo.

Când s-a luminat, echipele speciale au pornit la drum, dar nici cele mai performante freze nu au reuşit să facă mai repede un drum până la hotel.

Imaginile filmate de echipele de prim ajutor arată o masă de zăpadă amestecată cu materiale şi copaci rupţi.

Avalanşa a culcat la pământ o pădure, apoi a lovit hotelul cu 45 de camere. Zăpada a pătruns în hotel şi a umplut unele camere şi holuri până la tavan.

ACTUALIZARE 17.10 Câţiva membri ai echipelor de intervenţie împreună cu salvamontişti au plecat încă de azi-noapte, cu schiurile, spre hotelul din regiunea Abruzzo.
FABRIZIO CURCIO, şeful Protecţiei Civile: " A fost o noapte complicată, au fost probleme din cauza vremii, dar principala noastră preocupare a fost să ajungem la hotel. În jur de 4:30 au ajuns la faţa locului oameni care s-au confruntat cu situaţii extrem de complicate. Au reuşit să salveze doi oameni".

Cei doi oameni care au fost salvaţi se aflau în exteriorul clădirii în momentul în care s-a produs avalanşa. Medicii spun că ei sunt în stare fizică bună. Ei sunt cei care au trimis mesajele de ajutor.

Elena Postelnicu, corespondent RRA: "Operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare la hotelul din localitatea Farindola din regiunea Abruzzo, distrus miercuri seară de o avalanşă. Câinii nu simt nimic, iar persoanele nu răspund la chemările fără oprire ale echipelor de intervenţie. Căutările sunt îngreunate din cauza condiţiilor metrologice severe - ninge fără întrerupere şi s-au format multe blocuri de gheaţă, dar şi din cauza daunelor produse de avalanşă asupra clădirii. Etajul hotelului este distrus în totalitate, iar salvatorii reuşesc cu greu să înainteze".

Zona rămâne periculoasă şi în continuare, iar echipele de intervenţie depun eforturi să recupereze toate persoanele dispărute.

ACTUALIZARE 14:30 Ambasada României în Italia a primit semnalări conform cărora trei cetățeni români - un adult și doi minori - s-ar afla în hotelul care a fost lovit de avalanșă în localitatea Farindola, din regiunea italiană Abruzzo, a informat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit Agerpres.

Ministerul român de Externe amintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia — (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 și ale Consulatului General al României la Bologna — (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209 — apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgență al misiunii diplomatice — (0039) 3451473935 sau al oficiului consular — (0039) 349 1178220.

Publicaţia online corriere.it prezintă povestea unuia dintre cei doi bărbaţi salvaţi, Parete Giampiero, un bucătar în vârstă de 38 de ani, aflat în vacanţă cu soţia şi cei doi copii ai săi: o fetiţă de şase ani şi un băieţel de 8 ani. Soţia sa, Adriana, este asistentă medicală în Pescara. Bărbatul povesteşte că a scăpat cu viaţă pentru că s-a dus să ia ceva din maşină. În orele în care a aşteptat salvatorii s-a adăpostit în maşină împreună cu administratorul hotelului care fusese şi el surprins de avalanşă în afara hotelului. Parete Giampiero spune că în tot acest timp nu a auzit voci şi tot ce a văzut a fost un perete de zăpadă.

O avalanşă a cuprins Hotelul Rigopiano aflat în munte, la 1300 de metri altitudine, cel mai probabil în urma cutremurului de ieri dimineață. În hotel erau aproximativ 30 de persoane. Un număr de 22 de turiști se aflau înregistrați la hotelul aflat în masivul Gran Sasso plus personalul care lucrează la hotel.

Câţiva membri ai echipelor de intervenţie împreună cu salvamontişti au plecat cu schiurile spre hotel în noaptea de miercuri spre joi.

Echipele de salvare sapă în zăpadă şi printre dărâmături pentru a scoate victimele. Trei cadavre au fost extrase până joi după-amiază, iar echipele de salvare avansează cu greu. "Sunt mulți morți", a declarat Antonio Crocetta, unul dintre liderii echipei de salvare de pe muntele Abruzzo.

Salvatorii strigă continuu, sperând că vor găsi persoane în viaţă, însă nimeni nu răspunde. Hotelul este complet distrus, iar structura acestuia a fost mutată 10 metri. Primele imagini din interiorul hotelului arată cum zăpada a pătruns pe ferestre în camere, le-a umplut până la refuz şi s-a revărsat pe holuri.

Căutările au început noaptea trecută și au durat ore pentru a ajunge la hotelul Rigopiano, informează rainews.it. Drumul de acces către hotel era complet acoperit cu zăpadă. Salvatorii au avut nevoie de utilaje speciale pentru a face posibil accesul.

Două persoane care se aflau în afara hotelului în momentul avalanşei au fost găsite şi salvate de echipele de căutători. Una dintre ele se afla în hipotermie şi a fost transportată cu elicopterul la spital. Medicii spun că ei sunt în stare fizică bună, însă sunt preocupaţi pentru rudele care au rămas prinse sub dărâmături. Unul dintre bărbaţi a spus că soţia sa şi cei doi copii se aflau în hotel în momentul avalanşei.

Au reuşit să scape pentru că s-au adăpostit într-o maşină. Ei sunt cei care au trimis mesajele de ajutor. Autorităţile spun că avalanşa a fost de dimensiuni foarte mari şi a înghiţit întreaga clădire.

Zona rămâne periculoasă şi în continuare, iar echipele de intervenţie depun eforturi să recupereze toate persoanele dispărute.

Primele imagini din interiorul hotelului

Se fac eforturi pentru a deszăpezi drumul către hotel

Salvatorii au ajuns pe schiuri la hotel

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI