Fără miniștri condamnați penal. CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului pe Legea 90 privind funcționarea Guvernului

4 mai 2017, 10:34

Condamnaţii penal nu pot fi membri ai Guvernului. Este decizia Curţii Constituţionale, care a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului privind legea care nu i-a permis lui Liviu Dragnea să fie premier. A fost nevoie de 5 termene pentru ca, într-un final, Curtea Constituţională să ia această decizie.

17.00În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituţionalitate formulată„, se precizează în comunicatul CCR. „Pentru adoptarea acestei soluții, Curtea a constatat că, în esență, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare și interpretare a legii de către autoritățile publice competente, cât și aspecte de legiferare ce intră în competența Parlamentului. Decizia este definitivă și general obligatorie şi se comunică Avocatului Poporului”.

Art. 2 din Legea 90/2001 asupra căruia Avocatul Poporului a ridicat excepție de neconstituționalitate are următorul conținut: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în țară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorate, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţiilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri,prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.”

15.05 Pe surse, se pare că sesizarea Avocatului Poporului ar fi fost respinsă ca inadmisibilă de către judecătorii CCR, a transmis Marius Vulpe, într-o Ediție Specială.

Curtea Constituțională a reluat, joi, pentru a cincea oară dezbaterile asupra Legii 90, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern. Ultima oară, judecătorii au amânat subiectul pentru că plenul nu era legal întrunit în cvorum pentru a lua o decizie.

Prima amânare: 7 martie – judecătorii CCR au decis amânarea, invocând nevoia de aprofundare a speţei

A doua amânare: 21 martie – judecătorii CCR nu au putut să ajungă la o soluţie

A treia amânare: 4 aprilie – judecătorii CCR nu au ajuns la o soluție

A patra amânare: 27 aprilie – motiv: lipsa cvorumului de ședință. 4 mai: toți cei nouă judecători CCR sunt prezenți la ședință. Patru judecători sunt pentru admisibilitatea acestei sesizări, în timp ce alți patru sunt pentru respingerea acesteia. Totul atârnă de un singur vot – cel al Mayei Teodoroiu, judecător numit de către PSD, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, recunoștea în martie că este vorba despre un caz extrem de dificil, cu implicații importante în plan politic: „E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”.

În momentul câștigării alegerilor, președintele PSD, Liviu Dragnea admitea că, din cauza interdicției din această lege, numele său nu poate reprezenta propunerea PSD la funcția de prim-ministru.

Pe 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate: „prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite