Fără majoritate după alegeri în Suedia. Ascensiune a extremei drepte: partidul poate juca rolul de arbitru

10 septembrie 2018, 14:32

Blocurile tradiționale de centru stânga și de centru dreapta din Suedia au obținut scoruri aproape egale la alegerile legislative, în jur de 40% din voturi.

Nimeni nu are majoritate, diferența în parlament este de doar un mandat între blocurile tradiționale.

Din urmă a venit formațiunea de extremă dreapta, antiimigrație, Democrații Suedezi, care a obținut aproape 18% din voturi. Tinde să joace rolul de arbitru în peisajul politic din Suedia.

Premierul social democrat vrea să rămână în fruntea guvernului și să blocheze potențiala influență a formațiunii de extremă dreapta. A întins mâna dialogului opoziției de centru dreapta.

Stefan Löfven, premierul Suediei, social democrat: Este natural să lansăm o cooperare între blocuri pentru a guverna Suedia. Politica blocurilor slăbeşte şi riscă să paralizeze democraţia suedeză, aşa că rezultatele scrutinului ar trebui să reprezinte finalul politicii blocurilor.

Moderatii suedezi i-au cerut însă premierului să plece, așa că negocierile pentru formarea guvernului se anunță dificile.

Extrema dreaptă a obținut în aceste alegeri cu 5 procente mai mult decât la scrutinul precedent. Un scor la care a ajuns în timp ce în țară au intrat, în ultimii 3 ani, 160 000 de solicitanți de azil.

Jimmie Akesson, liderul partidului de extremă dreapta Democraţii Suedezi: Atât timp cât suntem în parlament suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea. Sunt pregătit să discut cu toate partidele, să negociez cu toate partidele, să cooperez cu toate. Îl invit în special pe liderul Moderaţilor să discutăm despre guvernarea ţării.

Rezultatul definitiv al alegerilor va fi cunoscut miercuri, după ce vor fi numărate și voturile suedezilor din străinătate.

Noi alegeri ar putea avea loc dacă parlamentul nu reușește să valideze un premier după 4 încercări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite