Fără mașini cu volanul pe dreapta. Interdicția s-ar putea aplica în România din această toamnă

26 iulie 2018, 21:38

Specialiştii au identificat mai multe situaţii complicate în care ajung masinile cu volan pe partea dreaptă conduse în traficul de la noi.

Emil Gătej, psiholog auto: „Pericolul nr. 1 este imposibilitatea de a ieși în depășire. Al doilea pericol îl avem la ieșirile din parcări, din spații înguste.  Nu va sesiza obstacolele din partea stângă, conducătorul auto va vedea mai târziu pietonii care vin din partea stângă și orice alt stimul din această zonă a câmpului vizual„.

În aceste condiţii, autorităţile vor să interzică mașinile cu volanul pe dreapta. Sunt prea multe accidente în care au fost implicate.

Potrivit șefului Registrului Auto Român, odată cu aprobarea modificărilor, maşinile care vor veni din afara Uniunii Europene, dacă au volan pe dreapta, nu primesc omologare.

Cel mai probabil, noua regulă va intra în vigoare într-o lună și jumătate.

Dragoș Porojnicu, reporter TVR: „Potrivit datelor Registrului Auto Român, în acest moment, în țara noastră sunt înregistrate aproape 67.000 de mașini care au volanul pe partea dreaptă. Dintre acestea, 50.000 au trecut pe la RAR numai în ultimii 3 ani”.

Cei care vor să-și înmatriculeze un autoturism cu volanul pe dreapta o pot face acum cu costuri minime.

Dacă actuala propunere legislativă va intra in vigoare, o astfel de maşină va fi înscrisă doar dacă proprietarul schimbă volanul, bordul şi pedalele, astfel încât autovehiculul să fie condus pe partea stângă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite