Fără închisoare pentru evazioniști. Deputații din Comisia juridică, raport favorabil modificării legii pentru combaterea evaziunii. Cum se poate renunța la urmărirea penală

9 octombrie 2018, 12:42

Parlamentarii vor să schimbe modul în care statul îi pedepsește pe cei care care fac evaziunie fiscală. Până acum, cei vinovați riscau și 10 ani de închisoare. Executau însă jumătate din pedeapsă, dacă achitau prejudiciul. Noul proiect vrea „să îi ierte” pe vinovați de anii în spatele gratiilor.

Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR din Comisia juridică a Camerei Deputaților au venit cu noi amendamente la proiectul deja trecut de Senat, precizează Marius Vulpe.

Noile amendamente îmblânzesc metoda de plată, în cazul în care inculpatul consimte să achite prejudiciul fie în timpul urmării penale, fie în timpul judecății, sau chiar și după ce primește o condamnare definitivă.

În momentul de față, dacă un inculpat acuzat de evaziune fiscală achită acest prejudiciu, primește o înjumătățire a pedepsei.

Prin raportul dat astăzi, se ajunge chiar la posibilitatea ca o persoană care a primit o condamnare pentru acest tip de infracțiune să primească o suspendare a pedepsei sub supraveghere la domiciliu, dacă achită prejudiciul majorat cu 20%, plus penalizări sau dobânzi, în termen de un an de la data la care consimte să facă această plată.

În varianta venită de la Senat, acest prejudiciu trebuia plătit majorat cu 50%, dar astăzi, deputații puterii au decis, fără prea multe explicații, cum susțin cei de la opoziție, să reducă acest cuantum doar la valoarea prejudiciului plus o majorare de 20%.

Drept consecință, cei de la opoziție susțin că proiectul ajută anumite persoane care se confruntă cu acest tip de acuzații.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că la guvern se află în lucru un memorandum privind evaziunea fiscală, prin care, susține el, acest tip de infracțiune să fie corelat cu modul în care este tratat la nivel european, în speță, statul să recupereze mai degrabă banii care s-au făcut din evaziune fiscală, decât să trimită persoanele anchetate după gratii.

_____________________________

Potrivit unuia dintre amendamentele adoptate de deputaţi și citat de Agerpres, „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzută la art. 8 şi 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunţarea sentinţei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalizările, instanţa poate dispune o singură dată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”.

„În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare”, mai spune textul.

Deputaţii jurişti au mai adoptat un amendament care prevede că, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.

În cazul aceloraşi infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul judecăţii, până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale.

Articolul 8 al Legii nr. 241/2005 prevede: „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

Articolul 9 din acelaşi act normativ precizează: „constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală”.

Proiectul de lege urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite