Ministrul Turismului propune un sistem electronic care să elimine completarea fișelor de cazare la hotel

16 august 2017, 21:25

Peste 200 de mii de turiști au fost weekendul trecut în stațiunile de pe litoral. Cifra se bazează pe estimări, pentru că specialiştii nu au informaţii exacte. Ministrul Turismului vrea date clare și mai puțin stres pentru cei care merg în vacanță. Acesta propune eliminarea foilor inutile, completate de oameni atunci când se cazează.

În plus, ministrul Turismului speră să scoată la suprafață unitățile de cazare care fentează legea, ca să nu plătească taxe și impozite. Acesta promite hotelierilor că noile reguli nu vor aduce costuri prea mari.

Acest soft va fi achiziționat de stat. Doar dacă cineva vrea să facă niște chestiuni mult mai bune ca lucrurile să se miște mult mai repede, atunci își vor lua niște lucruri suplimentare, dar undeva până în 100 de euro. Ca să scaneze și pașapoartele, să facă alte lucruri” precizează ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Daca vom reuși să avem în timp real datele concrete și reale ale celor care vin în România ar fi extraordinar. Este evident că va fi un proces foarte greoi pentru că sunt mii de hoteluri, fiecare are dotarea lui și cred că o asemenea implementarea mai devreme de 2 ani nu există” a răspuns președintele ANAT, Alin Burcea.

În occident, sistemul electronic de cazare funcţionează de multă vreme.

Belgia este vizitată în fiecare an de aproximativ 10 milioane de turiști, mai bine de 6 milioane dintre aceștia vin din țările din jur și din Asia. Fiecare cazare este înregistrată electronic din motive fiscale, astfel încât datele sunt extrem de exacte” precizează Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR de la Bruxelles.

În Spania, autorităţile se plâng, însă, că turiştii care închiriază direct de la proprietari nu sunt înregistrați nici în statistici și nici nu plătesc taxe.

Turiștii nu completează formulare la hotelurile din Spania, dar primesc camera doar după ce prezintă un card și un pașaport. Hotelierii trimit zilnic datele tuturor turiștilor către autoritățile printr-un sistem bine pus la punct, în timp ce rezervările făcute prin sistemul Airbnb rămân doar în serverele firmei de închirieri”, transmite Felix Damian, corespondent TVR la Madrid.

Ministerul Titus Dobre vrea ca noua lege a turismului să fie gata până la sfârșitul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă