Fără discriminare în taxi. Firmele de transport vor fi obligate să aibă maşini adaptate persoanelor cu dizabilităţi

19 decembrie 2019, 20:30

Doru pleacă de la o întâlnire organizată de fostul său angajator. Îl preia un serviciu de taxi destinat persoanelor cu dizabilităţi, gestionat de un ONG. Nu a apelat la o firmă obişnuită de taxi ca să nu se lovească de un refuz, asa cum i s-a întâmplat de multe ori.

În maşinile ONG-ului, toată procedura de urcare şi ancorare a pasagerului este atent supravegheată. Liftul poate suporta o încărcătură de câteva sute de kilograme, apoi scaunul este prins bine în podea. Iar pasagerul poartă centuri de siguranţă.

Astfel de servicii oferite de organizaţiile care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt gratuite. Cursa trebuie programată, iar pasagerul este luat de acasă, dus la destinaţie şi adus înapoi la domiciliu.

Consilierii generali din Primaria Capitalei vor ca şi taxiurile firmelor private să asigure servicii asemănătoare. Acestea ar urma să aibă cel puţin o maşină adaptată persoanelor imobilizate în scaune rulante. Hotărârea îi nemulţumeşte pe transportatori.

Companiile de transport nu vor avea cale de întors pentru că nerespectarea acestei obligaţii aduce sancţiuni. Potrivit proiectului, amenzile pleacă de la două sute de lei şi pot ajunge până la o mie de lei.

În Capitală, conform cifrelor oferite de ONG-uri, sunt înregistrate peste 60.000 de persoane cu dizabilităţi.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite