Fără centrale termice de apartament pentru dezvoltatorii imobiliari. Proiectul, discutat de deputați

19 septembrie 2017, 20:32

Primești autorizație de construcție doar dacă demonstrezi  că centrala de apartament e mai eficientă decât sistemul centralizat de termoficare în blocurile noi.

Este regula pe care ANRE vrea să o impună prin lege constructorilor, care vor fi obligați să facă un studiu comparativ și să convingă primăriile.

Proiectul este deja discutat de deputați.

Potrivit proiectului, constructorii care ridică un bloc într-o zonă unde există rețea de termoficare vor avea obligația să demosntreze primăriei că orice altă sursă de încălzire este mai eficientă. În caz contrar, nu primesc autorizații de construcție.

Analiștii pieței imobiliare sunt sceptici.

În Capitală, în sezonul rece, zilnic se scurg în pământ aproximativ 26.000 de tone de apă caldă. Altfel spus, bucureștenii trebuie să suporte anual pierderi de peste 20 de milioane de euro.

Nici în Galați sistemul de termoficare nu e rentabil. Iar autoritățile încurajează debranșările.

Primăria plătește familiilor nevoiașe, un ajutor de 3.000 de lei pentru montarea centralelor sau a panourilor de încălzire.

Proiectul care ar putea introduce noi obligații pentru constructori este deocamdată în discuție în comisia de specialitate din Camera Deputaților.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite