Familiile diplomaților SUA părăsesc Kievul. Mesajul transmis cetățenilor americani din Ucraina | Șeful diplomației: „Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina”

24 ianuarie 2022, 11:57

Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina „ar trebui să ia în considerare acum” părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se adaugă în declaraţia Departamentului de Stat al SUA.

„Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment”, se mai arată în comunicat.

„Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina”, avertizează Departamentul de Stat.

Departamentul de Stat solicită comunităţii americane din Ucraina să se informeze despre „ce poate şi ce nu poate face guvernul american pentru a-i ajuta în timpul unei crize în străinătate”. Totodată, este recomandată evitarea oricărei călătorii în Ucraina din cauza posibilităţii unui atac din partea Rusiei.

„Credem că o invazie rusă… s-ar putea întâmpla în orice moment”, a declarat reporterilor un înalt oficial american. „Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetăţenii americani în acest scenariu”. Ambasada rămâne deschisă, iar Kristina Kvien, însărcinat cu afaceri, „rămâne în Ucraina”, a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului. Ea a refuzat să precizeze numărul cetăţenilor americani din Ucraina dar, la începutul lunii decembrie, pentru CNN, subsecretarul de stat american Victoria Nuland estimase numărul acestora între 10.000 şi 15.000.

Șeful diplomației: „Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina”

Uniunea Europeană nu vede niciun motiv să dramatizeze tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează deocamdată să se ia după Statele Unite care au rechemat familiile diplomaţilor lor, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie”, a spus Josep Borrell înaintea unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

„Credem că o invazie rusă (…) s-ar putea întâmpla în orice moment”, a declarat reporterilor un înalt responsabil american duminică seară pentru a justifica decizia de a cere familiilor diplomaţilor americani să părăsească ţara.

„Blinken ne va explica” această decizie, a comentat Josep Borrell. Secretarul de stat al SUA urmează să vorbească luni prin videoconferinţă în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai UE pentru a-i informa despre discuţiile sale avute vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Nu am luat nicio decizie de a cere plecarea familiilor diplomaţilor noştri din Ucraina, doar dacă Blinken ne furnizează informaţii care să justifice o astfel de acţiune”, a adăugat Josep Borrell.

„Nu vom face acelaşi lucru pentru că nu cunoaştem niciun motiv specific. Dar secretarul (de stat american Antony) Blinken ne va informa”, a precizat Borrell reporterilor la sosirea sa pentru reuniunea cu omologii din UE, la care Blinken este aşteptat să se alăture online în jurul orei 14.00 GMT.

Tensiunile în Ucraina au crescut de luni de zile după ce Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldaţi lângă graniţele Ucrainei, o acumulare dramatică de trupe despre care Occidentul afirmă că înseamnă pregătirea pentru un război pentru a împiedica Ucraina să adere vreodată la alianţa de securitate NATO.

Kremlinul a negat în mod repetat planul de a invada, dar armata rusă a luat deja o bucată de teritoriu ucrainean când a pus mâna pe Crimeea şi a susţinut forţele separatiste care au luat controlul unor mari părţi din estul Ucrainei în urmă cu opt ani, aminteşte Reuters.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite