Familiile cu cel puțin trei copii vor plăti un preț plafonat la energie de 68 de bani/kwh – vot în Senat. Pentru restul consumatorilor casnici, furnizorii pot face o medie între 2021 și 2022

27 septembrie 2022, 10:26

Cea mai importantă modificare votată de senatori se referă la familiile care au cel puțin trei copii. Acestea ar urma să plătească prețul cel mai mic pentru energia electrică, plafonat la 68 de bani pe kilowatt oră, pentru tot consumul. La fel și persoanele care depind de dispozitive medicale electrice pe care le folosesc la domiciliu. Un alt amendament permite furnizorului să facă o medie între consumul de anul trecut și consumul recent, astfel încât cine a depășit 300 de kilowatti oră în 2021, dar a decis să facă economie, acum să poată beneficia de plafonul de 80 de bani.

LORANT ANTAL, președintele Comisiei pentru Energie, Senat: Modificarea se referă odată la acea variantă că, dacă nu te încadrezi cu plafonul pe 2021, atunci o să ai varianta să mergi anul acesta să te încadrezi pe acest plafon de 255 kwh, deci practic nu am exclus marea majoritate a consumatorilor, ci am luat în considerare obiceiul de consum.

Senatorii au votat și pentru a crește numărul celor care beneficiază de plafonul de 1 leu pe kilowatt oră, pentru 85% din consum.

DANIEL ZAMFIR, președinte Comisia Economică, Senat: Aceste amendamente pe care noi le-am susținut și anume subvenționarea prețului la energie pentru lăcașurile de cult, pentru producătorii de medicamente și, nu în ultimul rând, am introdus și serviciile publice, pentru că aveam situații în care transportul în comun, trebuie să intre în acest mecanism de plafonare.

SORIN BUMB, senator PNL: Principala modificare e că 70% din producție se va face prin contracte cu atribuire directă între producători și furnizori, ceea ce sper să ducă la o scădere a prețului.

Parlamentarii din opoziție nu agreează însă noua formă a ordonanței.

CRISTIAN BORDEI, senator USR: Această ordonanță nu este decât încă una din șirul de bâlbâieli cu care actuala coaliție de guvernare a tratat criza prețurilor din energie. Statul este cel mai mare băiat deștept din energie.

Și reprezentanții furnizorilor de energie electrică sunt nemulțumiți.

DANIELA DARABAN, director executive ACUE: (Ați avut câteva remarci la amendamentul cu familiile cu trei copii?) Sunt foarte multe amendamente care implică accesul furnizorilor la aceste date, dar furnizorii nu au aceste date. Nu este nicio soluție în actualul act normativ pentru recuperarea decontărilor care în continuare înregistrează întârzieri de cinci luni.

După aprobarea în plenul Senatului, ordonanța de urgență privind plafonarea va merge la Camera Deputaților, for decizional.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Senatul a votat modificările la ordonanța pe energie. Acestea au trecut cu 87 de voturi pentru și 35 de abțineri.

ACTUALIZARE Astăzi s-a votat în comisiile reunite ale Senatului – Comisia Economică și cea de Energie – ca familiile care au trei copii în întreținere să plătească o plafonare la energia electrică de 68 de bani pe kilowatt, a transmis Alina Sorocean, pentru TVR Info. S-a votat în același timp ca instituțiile de cult să beneficieze de o plafonare la energie, dar și firmele care asigură servicii publice – cum ar fi firmele de transport sau care asigură iluminatul public. Și reprezentații aeroporturilor au cerut o plafonare. Plafonările urmează să fie dezbătute în plenul Senatului. Camera Deputaților este forul decizional.

Iată cum arată amendamentul, așa cum a fost votat în comisiile reunite ale Senatului:

Potrivit unui amendament adoptat de cele două comisii, 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat, De aceeaşi facilitate vor beneficia şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Comisia economică și cea pentru energie din Senat reunite în ședință vor da astăzi raport pe legea de modificare a ordonanței care vizează plafonarea prețurilor la energie.

Liderii coaliție s-au înțeles să plafoneze prețurile pentru biserici, pentru firmele care asigură utilitățile publice, pentru producătorii de medicamente generice și pentru furnizorii de medicamente generice.

Și reprezentanții aeroporturilor au cerut plafonarea prețurilor la energie.

Familiile cu trei copii în întreținere ar putea beneficia de asemenea de prețuri plafonate la energie

Sunt 50 de amendamente depuse din partea altor partide.

După ce va fi dat raportul asupra proiectului în comisiile reunite, legea de aprobare a OUG ului care vizează plafonarea prețurilor la energie intră astăzi în ședința plenului Senatului, care este e prima camera sesizată. Săptămâna viitoare merge la Camera Deputaților, camera decizională.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă