Familii distruse și mărturii cutremurătoare din Ucraina. Mesajul oamenilor din Odesa: Terminați acest război!

25 iunie 2022, 19:35

Lumea mea a murit ucisa de o racheta ruseasca, a fost strigatul de disperare al unui părinte care atunci când s-a întors acasă și-a găsit familia ucisa de această rachetă lansată de forțele ruse de pe un bombardier strategic. Soția lui avea 27 de ani, iar micuța Kira doar 3 luni, într-un singur atac o racheta a răpit viețile a 10 oameni, alti 20 au fost răniți doar în acest bloc.

În 23 aprilie, cînd oamenii se pregăteau de Paste, rușii au lansat o ploaie de rachete de croaziera asupra orașului Odesa. Proiectilele nimicitoare au țintit nu doar obiective militare, ci și civile. Una dintre rachete a lovit acest bloc și a curmat viețile unor oameni nevinovați. Acest bărbat a scapăt cu viață pentru că nu se afla acasă. Ușile lifturilor sunt contorsionate, plafoanele dintre etaje sunt susținute de piloni din fier beton iar miroul de ars încă persista.

”Lângă apartamentul meu locuia un cuplu în vârstă, sub apartamentul meu locuia un cuplu foarte tânăr care avea copil”, povestește un locuitor din Odesa.

Cînd Rusia a atacat Ucraina, în 24 februarie, micuța Kira avea o luna de viață. Iar în teribilul atac de acum doua luni, trei generații au pierit dintr o singura familie: benelusul, mama și bunica. Tatăl plecase la cumpărături. Iar întregul lui univers s-a prăbușit într-o fracțiune de secundă. Valeria și Iuri erau împreună de 9 ani, iar când a venit pe lume Kira au fost cele mai fericite momente. Însă viața lor a fost distrusă de un război ilegal, brutal, neprovocat și de neînțeles. În care rușii nu se luptă doar cu militarii ucraineni, ci și cu populația civilă. Cu oameni care au ales libertatea, nu dictatura.

” Terminați acest război!”, spune un locuitor din Odesa.

Autoritățile locale consolidează acum blocul pentru ca zidurile afectate să nu se prăbușească. Oamenii care au scapăt cu viață au fost evacuați. Printre martorii teribilei tragedii sunt și aceste femei în vârstă care locuiesc în apropiere.

”Încă ne temem. Ne temem că toată națiunea. Ne temem că o să ne pierdem apartamentul. Fereastra noastră, la primul etaj, s-a spart. Acolo la primul etaj a fost o schijă metalică, au zburat cioburi în toate părțile și s-a distrus tot. Explozia a fost foarte puternică. Toți ne temem, ne temem tot timpul și trebuie să trăim în această situație”, povestesc două femei din Odesa.

Mașinile carbonizate reprezintă imaginea a ceea ce Rusia lasă în urma sa. Cruzime și moarte. Atacurile continuă și astăzi. Cele mai multe dintre rachete sunt interceptate și distruse de forțele ucrainene. Dar nu toate. Spectrul războiului planează peste tot. Președintele Volodimir Zelenski a fost recent în acest loc din Odesa, pentru a-i încuraja pe ucrainenii atât de greu încercați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite