Familie şi carieră. Doar o treime dintre mamele din România spun că au găsit echilibrul

13 martie 2017, 09:03

Alexandra este mama unei fetiţe de doi ani şi trei luni. „Este ca şi cum aş avea două job-uri full time, deci este greu, dar cred că recompensa este pe măsură, un zâmbet şi o îmbrăţişare valorează cât orice altceva de pe lumea aceasta”, spune Alexandra.

Potrivit unui studiu făcut de eJobs, doar o treime dintre mamele care lucrează spun că se descurcă perfect cu familia şi cariera. Aproape 50% se declară doar mulţumite de felul în care se împart între între casă şi job, iar 20% nu au găsit un echilibru. Un motiv poate fi şi programul prelungit.

Una din trei mame lucrează chiar şi mai mult de opt ore pe zi.

Opt. Cu tot cu drum, zece. Acasă, activităţilor casnice şi treburilor de familie? De pe la ora 18:00 până pe la 22:00-23:00 cu copiii, spune Loredana, mamă a doi copii.

Indiferent câte ore petrec la serviciu în fiecare zi, 68% dintre mamele care au răspuns acestui sondaj spun că alocă familiei şi treburilor casnice minimum trei ore în fiecare zi. Alte 27% alocă între una şi două ore şi numai 5% dintre femei au mai puţin de o oră, în fiecare zi, pentru viaţa personală.

Şi mamele care stau acasă găsesc cu greu o jumătate de oră pe zi doar pentru ele. Cu o fetiţă la şcoală şi gemeni de câteva luni, Ana Maria nu mai are timp nici să respire.

Până acum am făcut faţă şi cu casă şi cu copii şi cu casă şi cu tot. Câte ore pe zi le dedicaţi copiilor? Tot timpul, spune şi Ana-Maria Savu, mamă a trei copii.

În rarele momente libere, mamele încearcă să se deconecteze.

De exemplu am fost la un masaj pentru spate pentru că dacă alăptez şi am o poziţie mai deficitară a coloanei am mers la un masaj, povesteşte şi Roxana, mamă a doi copii.

Un program de lucru flexibil, posibilitatea de a lucra de acasă sau servicii de afterschool oferite de anagajator le-ar ajuta pe mame să facă faţă mai uşor responsabilităţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite