Momente emoţionante la Iaşi, unde a fost dezvelită statuia din bronz a Regelui Ferdinand, cel datorită căruia a fost posibilă Unirea din 1918. Familia Regală, invitată de onoare la acest eveniment, va participa duminică, la Iaşi, şi la ceremoniile militare şi religioase dedicate Zilei Naţionale.
Familia Regală a dat startul sărbătorilor de iarnă la Iaşi, unde a aprins luminile de Crăciun, după o zi plină de evenimente în oraşul regal.
Orașul Iaşi a avut un rol important în 1918, la înfăptuirea Unirii, fiind capitala de refugiu a ţării în Primul Război Mondial.
Momentul zilei a fost dezvelirea statuii de bronz a Regelui Ferdinand Întregitorul, datorită căruia a fost posibilă Unirea din 1918. Statuia a fost amplasată în fața Palatului Roznovanu, actualul sediu al Primăriei, care în Primul Război Mondial a găzduit conducerea ţării refugiate de la București.
Regele Ferdinand a condus ţara pe timp de război din actualul cabinet al primarului.
La inaugurarea statuii Regelui Întregitor au participat două dintre strănepoatele lui Ferdinand - Majestatea Sa Margareta, care a și dezvelit-o, şi Principesa Sofia, alături de Principele Radu, care este din Iaşi.
Realizată din bronz, statuia Regelui Ferdinand are o înălțime de 2,4 metri și cântăreşte aproape 600 de kilograme. Este opera artistului Constantin Crengăniș.
Catedrala Romano-Catolică din Iași a găzduit şi o liturghie cu recviem în cinstea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Cei doi veneau la această catedrală să se roage deseori în timpul refugiului.
Sâmbătă seară a avut loc o ceremonie de acordare a titlurilor de Cetățean de Onoare Majestății Sale Margareta și Alteței Sale Regale Principele Radu.