Familia regală, în istoria papalității. Regi catolici într-o țară ortodoxă

21 mai 2019, 12:05

În vizita pe care o va face în România, Papa Francisc a dorit să aibă alături reprezentanții instituțiilor relevante pentru istoria națională, așa cum este și Familia Regală.

Wilhlem Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică: Peste tot este invitată, va fi prezentă la ceremoniile principale. Regalitatea a fost catolică până la Ferdinand. Regina Ana a fost și ea catolică.

Pe Câmpia Libertății de la Blaj, Familia Regală va asista la beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici apărători ai credinței uciși de autoritățile comuniste.

Unul dintre aceștia, episcopul Iuliu Hossu, a avut legături speciale cu Familia Regală. După ce a citit proclamația de Unire de la Alba Iulia, alături de patriarhul Miron Cristea, Hossu i-a înmânat-o la București, Regelui Ferdinand.În cei 70 ani de viață, i-a cunoscut și iubit pe următorii regi Mihai I și Carol II.

Perioada interbelică a fost cea mai bună pentru Biserica Unită Română, care alături de cea ortodoxă, a devenit religie națională, în cinstea transilvănenilor greco-catolici care au înfăptuit România Mare.

În 1948, Vaticanul s-a opus căsătoriei ortodoxe a Regelui Mihai cu Ana de Bourbon-Parma, prințesă catolică. Regina Mamă Elena și Prințesa Margareta a Danemarcei au fost la Papă încercând să-l convingă să accepte căsătoria.

Regele Mihai și Regina Ana au făcut pace cu Vaticanul, în 1966. S-au căsătorit pentru a doua oară, catolic, la Monte Carlo. Celebra Prințesă Grace Kelly le-a organizat o ceremonie discretă.

Familia Regală a avut întâlniri oficiale cu doi dintre sfinții părinți ai Vaticanului.

În 2013, Regele Mihai a participat la Vatican la ceremoniile aniversării a 900 de ani de la recunoașterea oficială a Ordinului Suveran de Malta. A fost printre ultimele apariții ale Papei Benedict și ultima vizită a Regelui Mihai în Italia.

La Catedrala Sfântul Iosif au fost comemorați Regele Mihai și Regina Ana, Familia Regală o îndrăgește, dar au ales acum să fie alături de Papa Francisc la Catedrala Națională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite