Faleza din Galați se degradează zilnic. Studiile despre tasarea solului ar putea fi gata abia în 2021

Noi crăpături au apărut în asfaltul falezei superioare din Galaţi. De ani buni, pământul se mișcă, însă până acum autoritățile au făcut doar studii. Ultimul proiect de urmărire a tasării a fost început anul trecut și se va încheia în 2021.

06 Februarie 2019, 12:19 (actualizat 06 Februarie 2019, 14:33) |
Faleza din Galați se degradează zilnic
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Faleza Dunării din Galați are o lungime de aproape 4 kilometri și este cea mai lungă din țară. Este structurată în terase. Dacă cea inferioară, de lângă malul apei, este doar de promenadă, pe faleza superioară există și 4 benzi de circulație. De câțiva ani, trotuarul se umflă, iar terenul alunecă ușor spre Dunăre.

Un studiu comandat în 2014 a arătat că terenul se deplasează cu aproape 12 centimetri pe an. Compoziția pământului, dar și construcțiile de acolo ar putea fi de vină.

Alina Salanți, corespondent TVR: "Imediat după Revoluție, faleza superioară a devenit deosebit de atractivă pentru zona imolibiară, iar aici au fost ridicate mai multe blocuri. Din păcate, în ultimii 10 ani au apărut, pe faleza superioară, mai multe accidente de teren".

Cea mai mare alunecare a fost în 2010. Atunci o groapă adâncă de câțiva metri, în care încăpea cu ușurință un camion, a apărut în asfalt. Prin zonă nu s-a mai circulat câțiva ani. Anul trecut, primăria a comandat un nou studiu. Concluziile sunt așteptate anul acesta.

Raluca Ardean, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: "Au fost făcute până acum 8 foraje pe faleza superioară și alte 10 pe faleza inferioară la baza taluzului".

Contactat de echipa TVR, fostul primar al Galațiului, Marius Stan, a declarat că studiul comandat pe vremea lui a scos clar la iveală că faleza are nevoie de o consolidare serioasă. Aceasta costă aproape 80 de milioane de euro, bani pe care orașul nu îi are.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI