Faleza din Galați se degradează zilnic. Studiile despre tasarea solului ar putea fi gata abia în 2021

6 februarie 2019, 12:19

Faleza Dunării din Galați are o lungime de aproape 4 kilometri și este cea mai lungă din țară. Este structurată în terase. Dacă cea inferioară, de lângă malul apei, este doar de promenadă, pe faleza superioară există și 4 benzi de circulație. De câțiva ani, trotuarul se umflă, iar terenul alunecă ușor spre Dunăre.

Un studiu comandat în 2014 a arătat că terenul se deplasează cu aproape 12 centimetri pe an. Compoziția pământului, dar și construcțiile de acolo ar putea fi de vină.

Alina Salanți, corespondent TVR: „Imediat după Revoluție, faleza superioară a devenit deosebit de atractivă pentru zona imolibiară, iar aici au fost ridicate mai multe blocuri. Din păcate, în ultimii 10 ani au apărut, pe faleza superioară, mai multe accidente de teren”.

Cea mai mare alunecare a fost în 2010. Atunci o groapă adâncă de câțiva metri, în care încăpea cu ușurință un camion, a apărut în asfalt. Prin zonă nu s-a mai circulat câțiva ani. Anul trecut, primăria a comandat un nou studiu. Concluziile sunt așteptate anul acesta.

Raluca Ardean, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: „Au fost făcute până acum 8 foraje pe faleza superioară și alte 10 pe faleza inferioară la baza taluzului”.

Contactat de echipa TVR, fostul primar al Galațiului, Marius Stan, a declarat că studiul comandat pe vremea lui a scos clar la iveală că faleza are nevoie de o consolidare serioasă. Aceasta costă aproape 80 de milioane de euro, bani pe care orașul nu îi are.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite