Dezinformarea în timpul pandemiei

5 aprilie 2020, 19:30

Așa începe un material difuzat în 2015 de Televiziunea Publică din Italia. Bazat pe o cercetare științifică publicată în revista Nature, materialul a fost intens distribuit acum pe rețelele sociale.  Iar la propagarea fakenews-ului a contribuit și fostul ministru de interne al Italiei, Matteo Salvini. A atacat China cu această înregistrare și lasă de înțeles că virusul ar fi fost creat în loborator și așa s-a ajuns la pandemia de astăzi.  Degeaba au încercat reprezentanțîi televiziunii italiene să dezmintă informația.

În lume au apărut mai multe teorii ale conspirației. Iar pe rețelele sociale circulă zeci de poze care îi provoacă pe internauți la dezbateri. Una, în romanul „The Eyes of Darkness”, al scriitorului Dean Koontz, unde apare sintagma „Wuhan-400”. Cei care răspândesc aceste poze spun că noul coronavirus ar fi o armă biologică produsã într-un laborator militar din Wuhan, așa cum scrie în cartea SF din 1981. Specialiștii susțin că oamenii dau crezare unor astfel de teorii atunci când autoritățile nu sunt suficient de transparente.

La capitolul mituri și dezinformări întră și cartea celei care s-a autointitulat medium. Autoarea de origine americană, Sylvia Browne,  a scris în cartea  „Sfârșitul Zilelor” că, în anul 2020, tot globul va fi cuprins de o boală similară pneumoniei. Profeția acesteia arată că boală va dispărea brusc și va reveni în anul 2030.
Autoritățile din toată lumea fac apel la cetățeni să nu răspândească informații neverificate, iar liderii europeni chiar avertizează că dezinformarea poate costa vieți.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite