Faimoșii pitici de grădină din Thuringia, Germania, sunt pe cale de dispariție. Ultimul artizan nu are cui lăsa meșteșugul

Piticii de grădină, care ne împodobesc terasele şi curţile, sunt pe cale de dispariție. Dar nu pentru că nu ar fi cerere, ci pentru că sunt tot mai puțini meșteri care stăpânesc arta de a face pitici de grădină.

04 Iunie 2019, 14:39 (actualizat 04 Iunie 2019, 17:17) |
$article.media.images[0].description
Pitici de grădină"

Îi admirăm pe balcoane, în grădini, în locuințe: simpaticii pitici de grădină au trecut prin diverse transformări vestimentare, au ținut pasul cu vremurile, dar nimeni nu a îndrăznit să modifice figura veselă, cu un aer năzdrăvan și cu nelipsita scufie roșie. Dar adevărații pitici de grădină, cei realizați după metodele clasice, ar putea să dispară. Satul Grafenroda, din Thuringia, Germania, este locul de naștere al piticilor de grădină. Și tot aici se află stră-strănepotul artizanului care a creat prima statuetă. El se plânge că ar vrea să se pensioneze, dar nu are cui să transmită secretele piticilor de grădină.

REINALD GRIEBEL, meşteşugar: "Îmbătrânesc, la un moment aş dori să mă pensionez. De ani buni caut pe cineva care să-mi urmeze. Dar nimeni nu are curajul să se apuce de arta confecţionării gnomilor".

Fake-urile și producția de masă încearcă să acapereze sectorul. Se fabrică în cantități mari, din material plastic, dar nu au succes.

Piticii de grădină din lut, ieșiți din mâinile artizanilor, sunt expresivi, deosebiți - nu seamănă unul cu celălalt - și sunt realizați după reguli extrem de stricte - cămașa are o anumită lungime, trebuie să cadă într un anume fel peste pantaloni. Și mai sunt multe alte secrete.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 16°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 14°C 12°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 20°C 15°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI