Faimoșii pitici de grădină din Thuringia, Germania, sunt pe cale de dispariție. Ultimul artizan nu are cui lăsa meșteșugul

4 iunie 2019, 14:39

Îi admirăm pe balcoane, în grădini, în locuințe: simpaticii pitici de grădină au trecut prin diverse transformări vestimentare, au ținut pasul cu vremurile, dar nimeni nu a îndrăznit să modifice figura veselă, cu un aer năzdrăvan și cu nelipsita scufie roșie. Dar adevărații pitici de grădină, cei realizați după metodele clasice, ar putea să dispară. Satul Grafenroda, din Thuringia, Germania, este locul de naștere al piticilor de grădină. Și tot aici se află stră-strănepotul artizanului care a creat prima statuetă. El se plânge că ar vrea să se pensioneze, dar nu are cui să transmită secretele piticilor de grădină.

REINALD GRIEBEL, meşteşugar: „Îmbătrânesc, la un moment aş dori să mă pensionez. De ani buni caut pe cineva care să-mi urmeze. Dar nimeni nu are curajul să se apuce de arta confecţionării gnomilor”.

Fake-urile și producția de masă încearcă să acapereze sectorul. Se fabrică în cantități mari, din material plastic, dar nu au succes.

Piticii de grădină din lut, ieșiți din mâinile artizanilor, sunt expresivi, deosebiți – nu seamănă unul cu celălalt – și sunt realizați după reguli extrem de stricte – cămașa are o anumită lungime, trebuie să cadă într un anume fel peste pantaloni. Și mai sunt multe alte secrete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite