Există o regiune în Spania unde porcul trăiește aproape liber și este hrănit natural ca să ofere o delicatesă a gastronomiei. Localitatea Jabugo este celebră pentru felul în care produce jambonul, una dintre bucatele favorite ale spaniolilor, iar porcul iberic are chiar și un muzeu.
Viata porcului din Jabugo, o localitate din sud-vestul Spaniei este foarte diferita de cea a semenilor săi din alte părți ale lumii, unde este îngrășat doar pentru Crăciun.
Ca să obțină un jambon recunoscut pentru savoarea sa, crescătorii de porci din provincia Huelva folosesc doar rasa porcului iberic, care se trage din mistrețul african.Animalul trăiește in regim de libertate pe o suprafață de un hectar și timp de 2 ani se hrănește doar cu ceea ce găsește in natura.
Faima jambonului din regiunea Huelva a ajuns în 35 de țări din lume unde este vândut ca un produs de lux, iar autoritățile locale au solicita acordarea titlului de denumire de origine protejată.
Din Jabugo, Huelva, pentru TVR, Felix Damian.