Facturi uriașe cu consecințe dramatice: Centrul social al mănăstirii Dumbrava s-ar putea închide. Sindicatele vor înghețarea prețurilor, liderul PSD cere demisia ministrului Energiei

13 ianuarie 2022, 19:23

În urmă cu câteva zile, mănăstirea Dumbrava a primit o factură pentru gazul consumat în luna noiembrie de peste 120.000 de lei, adică de trei ori mai mult decât anul trecut. Astăzi, însă, furnizorul a retrimis facturile recalculate cu o valoare mai mică de jumătate. Se pare că inițial nu a fost aplicată legea de plafonare a prețurilor.

Amalia Cămărășan, Centrul Social Dumbrava: „Zilele trecute am primit o factură de 40 de mii și una de 62 de mii pentru consumul de gaz,  Acum am primit reglementarea acelor facturi la jumătate”

Furnizorul se apără și spune că prețurile mari pleacă de la producători.

Lucian Gabor, administrator firmă de distribuţie: „Toată lumea aruncă cu noroi în noi, ca şi furnizori, dar nimeni nu se uită la producători, şi la piaţă. Strict luăm cazul mânăstirii Dumbrava, unde gazele naturale au fost cumpărate de către societatea noastră la preţul de 500 de lei, şi am facturat mai departe tot la acelaşi preţ de 500 de lei, respectiv 570 de lei, a doua lună. Societatea noastră nu a înregistrat nici măcar un leu adaos comercial pe acele facturi.”

La centrul social de la mănăstirea  Dumbrava sunt îngrijiți 150 de orfani. Tot aici se află un cămin pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 50 de persoane, dar și un centru de protecție pentru mamele însărcinate sau cu copii mici, fără adăpost.

Între timp, la o întâlnire cu premierul, liderii sindicali au cerut plafonarea prețurilor la energie și gaze la nivelul din decembrie 2020. Iar patronatele din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii spun că sunt companii care se închid din cauza facturilor de 2,3 sau chiar 4 ori mai mari ca înainte.

Liderul PSD a cerut demisia ministrului Energiei pentru modul cum a gestionat criza prețurilor și convocarea unei ședințe CSAT pe această temă. De cealaltă parte, ministrul energiei a lăsat să se înțeleagă că o parte din vina aparține ANRE, care nu este sub controlul guvernului.

Guvernul a anunțat că va aproba săptămâna viitoare noile măsuri pentru protejarea populației și pentru unele companii, în contextul crizei prețurilor din energie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite