În vremuri tulburi, cu tot mai puţini bani în conturi, românii caută soluţii pentru a scăpa de coşmarul facturilor mari pentru încălzire şi apă caldă. În Capitală, costurile lunare au explodat, aşa că oamenii se gândesc cu groază la următorul sezon rece. Există însă şi soluţii. Primăria Sectorului 1 vrea instalarea unor panouri fotovoltaice şi a unor pompe de căldură, sistem care ar permite economii.
Programul lansat de Primăria Sectorului 1 ar trebui să le aducă proprietarilor celor 2000 de apartamente incluse în proiectul pilot facturi 0 pentru apa caldă consumată. Însă doar în perioada caldă din an. Și asta pentru că sistemul presupune instalarea unor panouri fotovoltaice și pompe de căldură care pot fi folosite în paralel cu sistemul centralizat.
Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1: Opt luni pe an acoperă 100% Termoenergetica. În momentul în care este foarte frig afară, suntem în ianuarie și sunt -20 de grade, evident că acoperă doar 20-30% din ce livrează Termoenergetica. Acest sistem va complementa, va veni cu o sursă pe care până acum nu o aveam. Termoenergetica nu era capabilă să furnizeze de ce aveam nevoie. Cu acest sistem complementar va fi capabilă.
Costul estimat pentru fiecare apartament este de 15.000 de lei, din care Primăria Sectorului 1 va asigura 90% din sumă. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăși suma de 1.500 lei/apartament și urmează să fie achitate eșalonat, pe o perioadă de 10 ani.
Mihai Mereuţă, preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari "Habitat": În capetele de rețea nu avem presiune, nu avem parametri, în zonele în care agentul termic este deficitar de la Termoenergetica trebuie găsite soluții alternative.
Ionuţ Purica, expert în energie, Academia Română: Nu cred că poate să constituie la toate blocurile o eliminare completă a sistemului de încălzire prin termoficare, dar poate să constituie în perioadele de vârf, când e nevoie de căldură mai multă, o completare cât se poate de binevenită. Mai mult decât atât, pompele de căldură pot să facă și răcire în perioada de vară, când e necesară răcirea.
Întrebați ce cred despre reușita unui astfel de proiect, reprezentanții companiei de termoficare ne-au transmis că "Termoenergetica este deschisă la integrarea sistemelor regenerabile care ar putea putea aduce un plus de energie termică", evitând să facă și alte precizări.
Din cauza conductelor care sunt mai vechi de 40 de ani, în sezonul rece, în fiecare oră, se pierd în pământ nu mai puțin de 2.200 de tone de apă fierbinte. Costurile sunt suportate de proprietarii celor peste 560.000 de apartamente racordate la Termoenergetica.
Totodată, la sistemul centralizat de termoficare mai sunt racordate și în jur de 5.000 de instituții publice.