Decizia de plafonare a prețurilor la curent și gaze naturale stârnește îngrijorarea industriei

Românii sunt printre europenii care au suportat cele mai mari scumpiri la energie anul acesta. Prețul electricității a înregistrat a treia cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în primul semestru, arată statisticile oficiale. Iar măsurile stabilite de autorități pentru această iarnă, precum plafonarea preturilor și amânarea plaților, sunt deja contestate de producători și furnizori. Aceștia avertizează că pot să apară blocaje.

20 Octombrie 2021, 20:50 Știrile TVR |

Decizia senatorilor de a vota plafonarea prețurilor la curent și gaze naturale pentru clienții, casnici, dar și introducerea unui impozit suplimentar de 80% pentru producătorii de energie electrică stârnește îngrijorarea industriei. Producătorii reclamă că măsurile le vor afecta activitatea.

Și reprezentații furnizorilor reclamă că nu au fost consultați de autorități. Și avertizează că pot să apară blocaje în contextul în care nu vor mai incasa de la unii clienți. Una dintre măsurile votate de senatori dă posibilitatea consumatorilor vulnerabili să suspende plata facturilor până la 6 luni.

Dacă aceste reglementari, pachetul de intervenție, atât prin compensare cât și prin plafonare, nu acceptă costurile reale înregistrate la nivelul furnizorilor, companiile pot să fie în situația în care să nu aibă fondurile necesare să cumpere energia.

Pentru a fi aplicate, noile măsuri trebuie să fie adoptate și de Camera Deputaților. Intervenția autorităților, vine pentru a proteja populația și firmele de un nou val de scumpiri, iarna aceasta. În primul semestru, clienții casnici au avut de suportat o creștere de preț a energiei electrice, în medie cu 7%, în comparație cu perioada similară a anului trecut.

A fost a treia cea mai mare scumpire din Uniunea Europeană, după cele din Slovenia și Polonia, arată datele Eurostat. Cu toate acestea, prețurile electricității și gazelor au rămas, în continuare, mai mici decât în alte țări.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI