Facebook vrea să ne citească gândurile și să le transforme în mesaje scrise

Facebook vrea să ne citească gândurile și să le transforme în mesaje scrise
Facebook vrea să ne citească gândurile și să le transforme în mesaje scrise
20 aprilie 2017, 11:59

„Și dacă ați putea să tastați direct din creier? Pare a fi imposibil, dar este mai aproape de realitate decât vă puteți imagina”, a declarat Regina Dugan, o responsabilă a Facebook, cu prilejul conferinței anuale a grupului pentru dezvoltatorii de aplicații (F8), desfășurată la San José, în California. Ea a explicat că Facebook a format o echipă de peste 60 de oameni de știință și ingineri, specializați în tehnologii de inteligență artificială care permit înțelegerea limbajului, a sistemelor de inginerie cerebrală și a protezelor neurologice.

Obiectivul este de a se ajunge la crearea, în anii următori, a unui sistem capabil să decodifice cuvinte în partea creierului în care se află centrii limbajului și să le transcrie direct pe un computer la viteza de 100 de cuvinte pe minut, respectiv de cinci ori mai repede decât timpul necesar în prezent pentru a le scrie pe ecranul tactil al smartphone-ului.

Sistemul nu ar necesita electrozi implantați chirurgical, ci „captatori neinvazivi”, care nu există în prezent.

„Într-o zi, vrem să-l transformăm într-o tehnologie portabilă, care să poată fi produsă la scară mare”, a spus patronul și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare.

Asta „ar putea deveni într-o zi o proteză de limbaj pentru persoanele care suferă de probleme de comunicare sau un nou mijloc de a furniza instrucțiuni în realitatea augmentată”, a spus Regina Dugan. Ea a descris cu acest prilej și un alt proiect care ar permite „să asculți cu pielea”. La fel cum urechea umană transformă cuvintele și sunetele în frecvențe care sunt transmise creierului, ideea ar fi de a transmite direct aceste frecvențe, făcându-l pe utilizator să le simtă direct pe piele.

Regina Dugan a recunoscut că dezvoltarea acestui tip de tehnologii va dura probabil ani de zile. Dar „într-o zi, nu atât de departe, ar putea fi posibil pentru mine să gândesc în mandarină, iar dumneavoastră să simțiți ceea ce spun în spaniolă”, a afirmat ea.

Regina Dugan a primit anul trecut din partea Facebook sarcina de a conduce „Building 8”, o nouă echipă formată în cadrul grupului pentru a lucra la dispozitive inovatoare.

Înainte de a se alătura Facebook, Regina Dugan a lucrat la Google, dar și pentru agenția federală DARPA (Defense Advanced Research Projets Agency), care dezvoltă tehnologii pentru armata americană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite