Facebook şi Twitter anunţă că au suspendat zeci de conturi false care susţineau propaganda anti-Ucraina a Rusiei

Meta - Facebook
Meta - Facebook
28 februarie 2022, 07:52

Urmăriţi LIVE TEXT invazia Rusiei în Ucraina.

Una dintre operațiuni, o campanie de propagandă a unui site care promovează teme împotriva Ucrainei, făcea parte dintr-o operațiune de dezinformare cunoscută a Rusiei. Un purtător de cuvânt al Facebook a spus că site-ul folosea imagini generate de computer pentru a spori credibilitatea editorialiştilor falşi pe mai multe platforme, inclusiv Instagram, scrie NBC News.  Cealaltă campanie a folosit conturi piratate pentru a promova propagandă anti-Ucraina similară și a fost legată de un grup cunoscut de hacking din Belarus.

Cel mai mare dintre cele două grupuri de dezinformare a operat în Rusia, precum și în regiunile Donbas și Crimeea dominate de ruși din Ucraina, a declarat Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate al Meta, și este legat de site-urile News Front și South Front, pe care Guvernul SUA le-a identificat ca parte a unui efort mai larg de dezinformare care a avut conexiuni cu serviciile secrete ruse.

În ultimele 48 de ore Meta, comapnia mamă a Facebook, a eliminat separat și o rețea de aproximativ 40 de conturi, grupuri și pagini false de pe Facebook și Instagram care operau din Rusia și Ucraina, vizând persoane din Ucraina, pentru încălcarea regulilor sale împotriva comportamentului coordonat neautentic, relatează Reuters.

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat la rândul său că a suspendat peste 12 conturi și a blocat partajarea mai multor linkuri pentru încălcarea regulilor sale împotriva manipulării platformei și a spamului. Conturile proveneau din Rusia și încercau să perturbe conversația publică despre conflictul din Ucraina.
Într-o postare pe blog de luni, Meta a atribuit eforturile de hacking unui grup cunoscut sub numele de Ghostwriter, despre care a spus că a câștigat cu succes acces la conturile de social media ale țintelor. Meta a spus că hackerii au încercat să posteze videoclipuri pe YouTube din conturile care înfățișează trupele ucrainene ca fiind slăbite, inclusiv un videoclip care pretindea că îi arată soldați ucraineni ieșind dintr-o pădure și arborând un steag alb de capitulare.

Experții în dezinformare avertizează că încercarea Rusiei de a manipula narativele legate de Ucraina va continua prin strategii identificate pentru prima dată în preajma alegerilor din 2016.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite