EXCLUSIVITATE

Fabrica Tractorul din Brașov a dispărut, dar tractoarele produse acolo încă sunt funcționale și apreciate de agricultori

Se împlinesc 10 ani de când au fost închise porţile Uzinei Tractorul din Braşov, însă peste 100 de mii de vehicule fabricate acolo ară şi acum câmpurile fermierilor români. Oamenii le apreciază pentru că sunt fiabile şi uşor de întreţinut. Chiar dacă unele sunt vechi de 3, 4 decenii, tractoarele marca UTB sunt şi acum foarte căutate.

07 Mai 2017, 16:00 (actualizat 07 Mai 2017, 16:08) Știrile TVR |
Fabrica Tractorul din Brașov a dispărut, tractoarele sunt încă apreciate de agricultori
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ioan Sasu îşi aminteşte exact când şi-a cumpărat tractorul Universal 450, direct de la Braşov. În aprilie 1990 a ieşit cu el de pe poarta uzinei, iar de atunci l-a folosit neîntrerupt.

Ioan Comşa şi-a cumpărat de pe un site de anunţuri un tractor la mâna a doua produs la Braşov. E vechi, dar fermierul e tare mulţumit de el.

Maşinile agricole produse la Braşov nu sunt deloc ieftine. La mâna a doua, costă între 2.500 şi 4 000 de euro. Fermierii noştri nu le-ar da însă pentru cele străine.

Aproape 100.000 de tractoare marca UTB sunt şi acum folosite pe terenurile agricole.

Vasile Pescaru a lucrat la Tractorul în perioada de glorie, când uzina producea 50.000 de tractoare, dintre care jumătate ajungeau la export. A fost în mai multe ţări pentru a oferi asistenţă tehnică la tractoarele româneşti exportate.

Din 1960, la uzina din Braşov s-au produs primele modele de tractoare integral româneşti. După '90, privatizarea a eşuat, iar în 2007, fabrica a intrat în faliment.

Cele 125 de hectare cu hale de producţie au fost vândute unei firme din Bucureşti. În locul uzinei a fost ridicat un mall. Iar acum se construiesc şi blocuri.

Licenţa pentru producţia tractorului românesc UTB a fost cumpărată de un om de afaceri egiptean, care produce şi azi maşinile agricole într-o fabrică din Băicoi, judeţul Prahova.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI