Fabrica Tractorul din Brașov a dispărut, dar tractoarele produse acolo încă sunt funcționale și apreciate de agricultori

7 mai 2017, 16:00

Ioan Sasu îşi aminteşte exact când şi-a cumpărat tractorul Universal 450, direct de la Braşov. În aprilie 1990 a ieşit cu el de pe poarta uzinei, iar de atunci l-a folosit neîntrerupt.

Ioan Comşa şi-a cumpărat de pe un site de anunţuri un tractor la mâna a doua produs la Braşov. E vechi, dar fermierul e tare mulţumit de el.

Maşinile agricole produse la Braşov nu sunt deloc ieftine. La mâna a doua, costă între 2.500 şi 4 000 de euro. Fermierii noştri nu le-ar da însă pentru cele străine.

Aproape 100.000 de tractoare marca UTB sunt şi acum folosite pe terenurile agricole.

Vasile Pescaru a lucrat la Tractorul în perioada de glorie, când uzina producea 50.000 de tractoare, dintre care jumătate ajungeau la export. A fost în mai multe ţări pentru a oferi asistenţă tehnică la tractoarele româneşti exportate.

Din 1960, la uzina din Braşov s-au produs primele modele de tractoare integral româneşti. După ’90, privatizarea a eşuat, iar în 2007, fabrica a intrat în faliment.

Cele 125 de hectare cu hale de producţie au fost vândute unei firme din Bucureşti. În locul uzinei a fost ridicat un mall. Iar acum se construiesc şi blocuri.

Licenţa pentru producţia tractorului românesc UTB a fost cumpărată de un om de afaceri egiptean, care produce şi azi maşinile agricole într-o fabrică din Băicoi, judeţul Prahova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite